Spring til indhold

Tomus ad Antiochenos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Afbildning af Athanasius af Alexandria på en ikon

Tomus ad Antiochenos (Synodalskrivelse til Antiochenerne) er en synodalskrivelse forfattet af Athanasius af Alexandria som blev sendt til de kristne menigheder i Antiochia. Athanasius beretter deri om resultaterne af koncilet i Alexandria 362 der som mål havde haft at komme til en forståelse af de teologiske forudsætninger for et kirkefællesskab. I 4. århundredes tvistigheder om den trinitariske teologi spillede denne synodalskrivelse en central rolle.

Centralt er det – på grundlag af bekendelsen fra Nicæa[note 1] 325 – at nå til teologisk enighed. Gennem den indsigt at visse teologiske stridspunkter i den arianske strid ikke beroede på forskelle i troen, men på forskellige sproglige forhold, bereder skrivelsen vejen for de tre kappadokiers trinitetsteologiske sprogtilpasning: Basileios den Store, hans broder Gregor af Nyssa og deres fælles ven Gregor af Nazianz udmøntede efterfølgende udtrykket "et væsen" (gr. ousia[note 2]) og "Guds tre personer" (ty. Hypostasen) som koncilet i Konstantinobel 381 vedtog.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter og referencer[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen er en oversættelse af introduktion til den tyske artikel i denne version, hentet oktober 2009.

Noter
  1. ^ Denne norske artikel har en smule om forskellen mellem bekendelserne fra henholdsvis 325 og 381
  2. ^ Udtrykket "et væsen" (gr. ousia) – Se hertil blandt andet homoousios og afsnittet "Afslutningen på Konstantins dynasti" i artiklen om Senantikken, desuden evt. "Teologisk betydning" (engelsk)


ReligionSpire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.