Top Gun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Top Gun
Overblik
Genre Romantisk film,
dramafilm,
actionfilm,
melodrama Rediger på Wikidata
Instrueret af Tony Scott Rediger på Wikidata
Manuskript af Jack Epps, Jr.,
Jim Cash Rediger på Wikidata
Medvirkende Clarence Gilyard,
Rick Rossovich,
Meg Ryan,
Val Kilmer,
Kelly McGillis,
Whip Hubley,
Adrian Pasdar,
Anthony Edwards,
Tom Skerritt,
Michael Ironside med flere Rediger på Wikidata
Fotografering Jeffrey L. Kimball Rediger på Wikidata
Klip Chris Lebenzon,
Billy Weber Rediger på Wikidata
Scenografi John F. DeCuir, Jr. Rediger på Wikidata
Filmmusik Top Gun – Original Motion Picture Soundtrack Rediger på Wikidata
Musik af Giorgio Moroder,
Harold Faltermeyer Rediger på Wikidata
Produceret af Jerry Bruckheimer,
Don Simpson Rediger på Wikidata
Distributør Paramount Pictures,
Netflix Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato 16. maj 1986 (USA),
4. juli 1986 (Sverige),
7. august 1986 (Tyskland),
3. oktober 1986 (Storbritannien),
1986 Rediger på Wikidata
Censur 11 år Tilladt for børn over 11 år
Længde 105 min., 110 min., 109 min. Rediger på Wikidata
Oprindelsesland USA Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Fortsættes i Top Gun: Maverick Rediger på Wikidata
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Top Gun er en amerikansk film fra 1986 instrueret af Tony Scott og produceret af Don Simpson og Jerry Bruckheimer sammen med Paramount Pictures. Manuskriptet blev skrevet af Jim Cash og Jack Epps Jr., og var inspireret af en artikel skrevet af Ehud Yonay til bladet California Magazine med titlen "Top Guns." I filmen medvirker bl.a. Tom Cruise, Kelly McGillis, Anthony Edwards, Val Kilmer, Tom Skerritt, Michael Ironside, Tim Robbins, og Meg Ryan.

Filmen handler om den talentfulde F-14-pilot Maverick, der sammen med sin ven og radaroperatør Goose, bliver optaget på en elite skole (med navnet Top Gun) for jagerpiloter.

Filmen havde premiere den 16. maj 1986 og fik gode anmeldelser hvor specielt luftkampscenerne blev rost. Filmen indtjente over 350 millioner dollars på verdensplan. Den vandt en Oscar for filmens sang: "Take My Breath Away".[1]

Filmen kom til at virke som en enorm reklame for US Navy Fighter Pilots, som oplevede en stigning i søgning som pilot på 500%[2].

Filmens hangarskibsscener er optaget ombord USS Enterprise (CVN-65). En stor del af billederne taget her er taget under virkelige operationer. Ved enkelte lejligheder bad instruktøren kaptajnen på skibet om fx at lægge kursen om for fx at kunne få solen i en anden vinkel og ved en lejlighed betalte han kaptajnen på skibet $25.000 for det[2].

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Top Gun er en skole for amerikanske elitepiloter, hvor Tom Cruise spiller den yderst uansvarlige og ustyrlige jagerpilot, Pete "Maverick" Mitchell, der ikke viger tilbage fra at overflyve kontroltårne.

Filmen åbner med et anspændt møde mellem nogle sovjetiske MIG-28'ere (spillet af Northrop F-5 Freedom Fighters[3]) og Maverick og hans wingman Cougar. Cougar bliver så chokeret, at han ikke er i stand til selv at lande sit fly. Maverick guider modigt, men også imod alle ordrer, Cougar til landing. I mødet med MIG'sne laver Maverick en meget farlig (og meget urealistisk) manøvre, hvor han med bunden i vejret lægger sig over den ene MIG og Goose tager et billede af den russiske pilot.

Sikkert på dæk opsøger Cougar kaptajnen og afleverer sine "vinger", han vil ikke længere flyve jagerfly. Kaptajnen skal sende nogen fra eskadrillen til Miramar, hvor eliteskolen Top Gun hører hjemme. Besætningen der bliver sendt af sted er Maverick og Goose.

Aftenen før kurset starter, er Maverick og Goose på bar. Her bliver Maverick meget interesseret i en kvinde, der dog afviser ham. Da kurset dagen efter starter, viser det sig, at kvinden, Charlotte "Charlie" Blackwood, er en civil instruktør på kurset. Da hun finder ud af at Maverick var piloten der lavede den manøvre, bliver hun interesseret i Maverick. På overfladen er der dog kold luft imellem dem, men i det skjulte opstår der hed romantik.

Under en af træningsmissionerne opstår en situation hvor Mavericks fly kommer ind i et "flat spin" og Maverick og Goose har intet andet valg end at skyde sig ud. Ved ulykken brækker Goose nakken og dør. Efterfølgende bliver Maverick frikendt for ansvar, ulykken var hændelig.

Efterfølgende mister Maverick modet til at flyve og består lige akkurat kurset med minimums point. Ved ceremonien efter kurset, opstår der pludselig en situation og hele holdet bliver sendt i kamp. Mens kampene står på er Maverick initiativløs, men til sidst vender gnisten tilbage og Maverick går ind i kampen. Og med Mavericks indsats vender billedet og amerikanerne går ud af kampen som sejrherre. Og Mavericks rival fra kurset, Iceman, anerkender endelig Maverick med ordene "You. You're still dangerous. You can be my wingman anytime!". Hvortil Maverick svarer "Bullshit! You can be mine!"

Cast[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Remember Top Gun's song Take My Breath Away in 1986? Interview with John Crawford of Berlin - Silvia Pingitore, the-shortlisted.co.uk
  2. ^ a b Interview med skaberne af Top Gun
  3. ^ "pacificaviationmuseum.com: Northrop F-5A Freedom Fighter (And T-38 Talon)". Arkiveret fra originalen 28. august 2018. Hentet 20. december 2017.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film