Torsjö

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Tordsø)
Torsjö herregård (Skåne län)
Torsjö herregård
Torsjö herregård
Tordsø herregårds beliggenhed

Torsjö (tidligere Tordsø) er en herregård i Skåne, sydøst for Skurup.

Gården kendes siden 1370'erne. Den først kendte ejer er rigsråd Jens Due, men muligvis har gården også tidligere været i denne slægts eje. Gården blev arvet af sønnen Laurids datteren Mette.

I 1445 blev den købt af ridderne Knud Truedsen Has til Ørtofte, Folmer Knob til Gyllebo og Johan Oxe i fællesskab; men fra 1470 var Johan Oxe eneejer. Ved hans død arvede sønnen Oluf Oxe gården. Ved Olufs død i 1500 blev den overtaget af broderen Johan Oxe til Nielstrup, der tillige havde Nielstrup og Gisselfeld. Ved Johans død kom ejendommen til rigsråd Peder Oxe til Nielstrup. Han døde i 1575 og i 1577 ligeså enken Mette Rosencrantz til Vallø. Torsjö overgik da til Peders bror Albert Oxe til Nielstrup og siden til dennes enke Sidsel Urne til Boserup.

Gården har siden Sveriges overtagelse af Skåne været i forskellige slægters besiddelse og er fortsat i privat eje.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°26′55″N 13°33′04″Ø / 55.44861°N 13.55111°Ø / 55.44861; 13.55111

Denne artikel om lokaliteten Torsjö kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
SverigeSpire
Denne artikel om et svensk bygningsværk og/eller en seværdighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Bygning eller seværdighed