Torup (Halsnæs Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Torup (Hundested))
Spring til navigation Spring til søgning
Torup
Domer - domes - Dyssekilde økolandsby ecovillage Denmark.jpg
Domer i Dyssekilde økolandsby i Torup
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommune Halsnæs Kommune
Sogn Torup Sogn
Postnr. 3390 Hundested
Demografi
Torup by 352[1] (2020)
Kommunen 31.384[1] (2020)
 - Areal 121,19 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.halsnaes.dk
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Torup. (Se også artikler, som begynder med Torup)

Torup er en landsby i Nordsjælland med 352 indbyggere (2020)[1], beliggende i Torup Sogn, ca. 7 kilometer øst for Hundested og 5 kilometer nordvest for Frederiksværk. Torup er stationsby på jernbanen mellem Hundested og Frederiksværk, og byens station hedder Dyssekilde Station. Landsbyen tilhører Halsnæs Kommune og er beliggende i Region Hovedstaden.

Landsbyen var oprindeligt hovedbyen på halvøen Halsnæs, formentlig opstået omkring Torup Kirke fra 1100-tallet, der stadig er hovedkirke i Torup Sogn. Senere blev Hundested den klart største by på Halsnæs.

Siden midten af 1980'erne har Torup oplevet en kraftig udvikling, særligt i forbindelse med opførelsen af det økologiske landsbysamfund Dyssekilde, samt omkring projektet med Torup Bogby og den årligt tilbagevendende Bogfestival.[2] Byen har en brugs og en børnehave, og i 2001 fik byen egen friskole, Halsnæs Lilleskole.

Økosamfundet Dyssekilde[redigér | redigér wikikode]

Økologisk Landsbysamfunds Kommanditselskab blev stiftet 1986 og købte 1987 Dyssekildegård, aftægtsboligen Villaro samt 13 ha jord, hvoraf de 5 er i byzone. 10 voksne og 5 børn flytter ind på gården, og der bliver vedtaget en lokalplan for området. 1990 byggedes de første huse, og året efter flytter de første beboere ind. Samtidig starter forældrene en børnehave i privat regi, som 1992 bliver en officiel børnehave. Samme år er de første 6 lejeboligheder klar til indflytning, og yderligere 8 lejelejligheder er bygget færdig, og der bygges endnu flere huse. 1999 blev ØLK til Økosamfundet Dyssekilde med 71 voksne og 35 børn. 2009 boede der i økosamfundet 53 mænd, 63 kvinder og 62 børn. I nutiden er der omkring 25 selvstændige erhvervsdrivende (bl.a. håndværkere, behandlere, kunstnere) samt knap 20 med lokale arbejdspladser på f.eks. skolen, i børnehaven, i bageriet eller i butikken. Derudover arbejder en del andre steder, nogle er pensionister og studerende.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Information, "De brugte bøgers by", 1. juni 2011

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Halsnæs KommuneStub
Denne artikel om geografi i Halsnæs Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi