Torvald Køhl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Torvald Køhl

Thorvald Køhl by Lauritz Olsen.jpg

Personlig information
Født 7. oktober 1852Rediger på Wikidata
Død 19. marts 1931 (78 år)Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse AstronomRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Torvald Heinrich Johan Køhl (født 7. oktober 1852 i København, død 19. marts 1931 i Odder) var en dansk amatørastronom og skolemand.

Køhl var 1893-1903 forstander for den kommunale realskole i Odder, hvor han byggede sig et privat observatorium. Foruden enkelte skolebøger som Grundtræk af den fysiske Geografi (1885) har Køhl skrevet talrige astronomiske opsatser i tidsskrifter og dagspressen og udgivet blandt andet Lærebog i Astronomien (1896), Astronomien i Billeder og Tekst (1898). I 1927 blev han Ridder af Dannebrog.

Som praktisk astronom har Køhl hovedsagelig beskæftiget sig med stjerneskud og foranderlige stjerner. Resultaterne er meddelt i fagtidsskrifter. I det danske Videnskabernes Selskabs forhandlinger 1905-1913 har han offentliggjort afhandling Ildkugler og Stjerneskud over Danmark og nærmeste Omland 1875-1912. Køhl holdt under mange år hver vinter en række populær-astronomiske foredrag i alle egne af Danmark.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]