Træasters

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Træasters
300
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Asterales (Kurvblomstordenen)
Familie Asteraceae (Kurvblomst-familien)
Slægt Olearia (Bellisbusk)
Art O. nummulariifolia
Hjælp til læsning af taksobokse

Træasters (Olearia nummulariifolia) er en stedsegrøn busk med en tæt forgrenet, opret vækst. Arten anvendes i haver og er hjemmehørende i New Zealand.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Skuddene er først grønne, men bliver senere gullige med et filtet lag af hår. Til sidst er de præget af de tydelige bladar. Bladene er meget tætsiddende (de dækker grenen helt), tilliggende, tykke og læderagtige. De er ovale eller omvendt ægformede med hel rand og grågrøn farve.

Blomstringen sker i juli. Blomsterne er samlet i endestillede kurve, som er sammensat af uregelmæssigt anbragte randblomster og rørformede skiveblomster. Kronbladene er hvide.

Rodnettet er kraftigt og dybtgående. Blomsterne er duftende.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 1,00 x 1,00 m (10 x 5 cm/år), i hjemlandet dog væsentligt større.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Arten er hjemmehørende i området mellem East Cape på Nordøen og Foveauxstrædet på Sydøen i New Zealand. Her findes den oven for trægrænsen på de høje bjerge.

På østvendte skråninger af Mount Ruapehu midt på Nordøen, New Zealand findes arten over skovgrænsen (i mere end 1.000 m højde) på klitter og tørkeprægede områder sammen med bl.a. Bjerg-Sydtaks, Coprosma pseudocuneata (en art i Krap-familien), Dracophyllum filifolium (en art i Lyng-familien), Duft-Hebe, Gaultheria crassa (en Bjergte-art), Pentachondra pumila (en art i Lyng-familien), Phyllocladus alpinus (en nåletræ-art), Pseudopanax colensoi (en art i Vedbend-familien) og Rød Tussock[1]


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Peter Wardle: Vegetation of New Zealand, 1991 ISBN 978-0-521-25873-9 (engelsk)