Trækænguruer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Trækænguruer
Matschies trækænguru (D. matschiei)
Matschies trækænguru (D. matschiei)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Diprotodontia
Familie Macropodidae (Kænguruer)
Slægt Dendrolagus
Müller, 1840
Hjælp til læsning af taksobokse
Bennetts trækænguru (Dendrolagus bennettianus)

Trækænguruer (Dendrolagus) er en slægt i familien kænguruer (Macropodidae). De findes i tropiske regnskove i Ny Guinea, det nordøstligste Queensland i Australien og nogle af øerne i regionen. De fleste trækænguruer betragtes som truede af udryddelse på grund af jagt og tab af levesteder. Det er de eneste ægte trælevende kænguruer.[1]

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Trækænguruer er oftest cirka 1,3 til 1,8 meter lange, heraf er kropslængden 50 til 80 centimeter og halelængden 50 til 90 centimeter. Vægten er fra 5 til 18 kilogram. Pelsen er på oversiden sort eller gråbrun, hos nogle arter desuden broget. Undersiden er ofte hvidlig.

I sammenligning med jordlevende kænguruer har trækænguruer kortere og mere robuste ben med bredere såler og kraftigere forlemmer. De lange, krumme kløer, der ligner bjørnekløer, er også en tilpasning til livet i træerne. Ørerne er rundere og snuden kortere end hos andre kænguruslægter. Halen er behåret og ensartet i sin tykkelse.

Arter[redigér | rediger kildetekst]

De 12 arter i slægten Dendrolagus:[2]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Procter-Gray, E. & Gansiosser, U. (1987). "The individual behaviors of Lumholtz's Tree-Kangaroo: Repertoire and taxonomic iTree-kangaroosmplications". Journal of Mammalogy. 67 (2): 343-352. doi:10.2307/1380888. Hentet 15. marts 2017.
  2. ^ Wilson & Reeder, red. (2005). "Dendrolagus". Mammal Species of the World (engelsk). Baltimore: Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-8221-4.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: