Træpiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Træpiller

Træpiller er et CO2-neutralt biobrændsel, som er produceret af hårdt sammenpressede træfibre. Træpiller produceres primært af restproduktet fra træforarbejdning. Næsten alle træarter kan anvendes til produktion af træpiller – oftest anvendes nåletræ. Selv om træpiller regnes for CO2-neutrale, er det ikke dets samme som at de er bæredygtige. Ifølge Klimarådet medfører Danmarks store forbrug af biomasse at forbruget pr. dansker er tre gange så stort som det, der er plads til pr. menneske i verden, hvis udnyttelsen skal være bæredygtig (2019).[1]

Råvarer[redigér | redigér wikikode]

Råvarer til produktionen af træpiller er spåner, savsmuld og resttræ – restprodukter fra savværker og træindustrien.

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Produktion af træpiller sker ved at våde råvarer nedtørres. Stort vandindhold gør det svært at pelletere, og træpillen mister sin stabilitet og energiindhold.

Råvarerne formales i en slaglemølle inden de presses til træpiller. Lige før presning finjusteres træmassens vandindhold ved tilsætning af vand. Under presning opstår der en høj friktionsvarme, herved frigives træets naturlige lim (lignin), som binder træfibrene sammen i de færdige træpiller. Presningen sker gennem en matrice, hvor træmassen presses igennem cylindriske huller og kommer ud som træpiller. Træpille diameteren er typisk 6 og 8 mm eller mere.

Efter presning sendes træpillerne til afkøling. Træpillerne bliver efterfølgende sigtet for at fjerne smuld, som er opstået ved produktionen. Træpiller lagres løse og sigtes normalt igen før udlevering som løsvare, storsække eller i småsække på paller.

Træpilletyper[redigér | redigér wikikode]

Træpiller kan variere i længde op til 5 x diameter. Typiske træpille størrelse i Danmark 6 mm og 8 mm.

Pillekvalitet[redigér | redigér wikikode]

Parametre, som har stor indflydelse på træpillernes kvalitet er: Råvarer, disses renhed, vandindhold, presningsgrad og smuldprocent. In- og ekstern transport, produktionsmetoder samt opbevaring undervejs fra produktion til forbrugeren har stor indflydelse på træpillernes kvalitet; herved kan smuld, urenheder og vandprocent påvirkes markant.

Kvalitetssikring og test af kvaliteten af træpiller sker igennem anerkendte institutter, hvor der testes efter en godkendt standard. I Danmark er der pt. ingen standard, men der arbejdes på en ny fælles EU-norm.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Det kontroversielle forbrug af træpiller vokser voldsomt Jørgen Steen Nielsen 25. oktober 2019 på information.dk