Trævlet palmelilje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Trævlet Palmelilje)
Gå til: navigation, søg
  Trævlet Palmelilje ?
Yucca-filamentosa.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Liliopsida (Énkimbladede)
Orden: Asparagales (Asparges-ordenen)
Familie: Agavaceae (Agave-familien)
Slægt: Yucca (Palmelilje)
Art: Y. filamentosa

Trævlet Palmelilje (Yucca filamentosa) er en tuedannende staude med en enkelt eller nogle få, blomsterbærende stængler. Palmelilje er meget eksotisk i vækstform og blomstring.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Bladene er grundstillede og linjeformede. De er stive og spidse. Over- og underside har samme, grågrønne farve. Langs bladranden ses masser af krusede, håragtige fibre. Blomstringen sker i august. Blomsterstænglerne er hvide og glatte med nogle få, ægformede højblade. De hvide, klokkeformede blomster sidder samlet i en stor, åben stand. Frøene modner ikke her i landet.

Planten har en dybtgående, kraftig rodstok. Herfra skyder små, nye bladrosetter frem. På den måde kan planten sprede sig, om end langsomt.

Tuen bliver ca. 0,70 m i radius. Tilvæksten er lig med radius, bortset fra de små "børn", der skyder frem fra rodstokken. Blomsterstænglen bliver ca. 1,50 m høj.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Palmelilje hører hjemme i tørre dele af bjergene i det sydøstlige USA. Her gror den højt til vejrs i fuld sol (og stærk nattekulde) på veldrænet bund. Arten findes naturaliseret i klitterne langs Bretagnes sydkyst.

NB: Nyere undersøgelser på stedet, hvor denne art vokser vildt sammen med arten Yucca flaccida, viser, at de fleste planter i Danmark i realiteten er sidstnævnte art. Her behandles arten dog ved det navn som den forhandles under i plantehandlen.
Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Kilde[redigér | redigér wikikode]

  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).