Trævlet palmelilje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Trævlet Palmelilje
Yucca-filamentosa.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Liliopsida (Énkimbladede)
Orden Asparagales (Asparges-ordenen)
Familie Agavaceae (Agave-familien)
Slægt Yucca (Palmelilje)
Art Y. filamentosa
Hjælp til læsning af taksobokse

Trævlet Palmelilje (Yucca filamentosa) er en tuedannende staude med en enkelt eller nogle få, blomsterbærende stængler. Palmelilje er meget eksotisk i vækstform og blomstring.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Bladene er grundstillede og linjeformede. De er stive og spidse. Over- og underside har samme, grågrønne farve. Langs bladranden ses masser af krusede, håragtige fibre. Blomstringen sker i august. Blomsterstænglerne er hvide og glatte med nogle få, ægformede højblade. De hvide, klokkeformede blomster sidder samlet i en stor, åben stand. Frøene modner ikke her i landet.

Planten har en dybtgående, kraftig rodstok. Herfra skyder små, nye bladrosetter frem. På den måde kan planten sprede sig, om end langsomt.

Tuen bliver ca. 0,70 m i radius. Tilvæksten er lig med radius, bortset fra de små "børn", der skyder frem fra rodstokken. Blomsterstænglen bliver ca. 1,50 m høj.

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Palmelilje hører hjemme i tørre dele af bjergene i det sydøstlige USA. Her gror den højt til vejrs i fuld sol (og stærk nattekulde) på veldrænet bund. Arten findes naturaliseret i klitterne langs Bretagnes sydkyst.

NB: Nyere undersøgelser på stedet, hvor denne art vokser vildt sammen med arten Yucca flaccida, viser, at de fleste planter i Danmark i realiteten er sidstnævnte art. Her behandles arten dog ved det navn som den forhandles under i plantehandlen.
Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Kilde[redigér | rediger kildetekst]

  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).