Trampolinspring

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Trampolinspring er ganske enkelt en konkurrence, hvor en eller flere deltagere skal hoppe på en trampolin og lave diverse øvelser og spring. Trampolinsporten organiseres i Danmark af Dansk Trampolin Forbund (DTF).

Der er konkurrencer i trampolinspring for enkelt personer (individuelt), for femmandshold og for synkroniserede par. Man for point alt efter udførelse og sværhedsgrad, men der kan også trækkes point fra hvis springeren kommer ud af rytme, laver fejl i et spring, har usikkerhed, med mere.

Trampolinen[redigér | redigér wikikode]

Trampolinen er ca. 1,20 meter høj gennemsnitlig, har en længde på 3.60-4.50 meter, og en bredde på ca. 3 meter. Trampolinen består af en udspændt nylondug, som oftest er flettet. Dugen er spændt op i en metalramme med ca 120 stålfjedre, som er dækket med en sikkerhedsmåtte, så man ikke falder ned gennem fjedrene. For enderne stiller man oftest et stativ med en tyk sikkerhedsmåtte op.

Trampolinens dug er oftest hvid, med nogle rødlige markeringer i form af streger der viser springeren, hvor han eller hun skal lande for at få det bedste spring ud af det.

Ved internationale konkurrencer skal der være 8 meters frihøjde over trampolinen.

Sikkerhed og modtagning[redigér | redigér wikikode]

På hver af trampolinens 4 sider står der nogle såkaldte modtagere, der skal stå klar og observere under konkurrencen. Ved et evt. fald skal modtagerne prøve at gribe eller hjælpe hvis det er muligt for at gøre sikkerheden så høj som muligt for springeren. Modtageren kaldes også en iagttager.

Konkurrencerummet[redigér | redigér wikikode]

Konkurrence rummet skal have en højde på mindst 7 meter, dette kræves der fra Dansk Trampolin Forbund både på grund af sikkerheden, og for at springeren kan give sine spring fuldt højde, og at der også er nogle spring/hop der kræver at der er denne minimum højde på syv meter.

Synkronspring[redigér | redigér wikikode]

Ved synkronspring er man normalt 2 personer der hopper sammen. I synkronspring er det meget, meget vigtigt at begge deltagere følge hinanden helt præcist. Hvis en af de 2 deltagere kommer ud af takt, straffes de med minus point.

Trampolinspringere[redigér | redigér wikikode]

Trampolinspring er en sport for både børn og voksne i alle aldre og uanset niveau. Der påstås at alle kan lære det, bare man har vilje til det. Trampolintræningen er ikke opsplittet i køn, der er både pige og drenge på holdene. Til konkurrencer springes der dog kønsopdelt.