Transport- og Bygningsministeriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Transportministeriet)
Gå til: navigation, søg
Transport- og Bygningsministeriet
Logo of the Danish Ministry of Transport
Transportministeriet.jpg
Minister Hans Christian Schmidt
Type Departement
Oprettet 1892
Hovedsæde København K
Leder Jacob Heinsen
Budget ca. 140 mio. kr. (2013[1])
Ansatte ca. 135(2011)[2]
Webside www.trm.dk

Transport- og Bygningsministeriet (tidligere Transportministeriet, Trafikministeriet, Ministeriet for offentlige Arbejder m.fl.) er den øverste danske statslige myndighed på transportområdet og bygningsområdet. Hans Christian Schmidt fra Venstre har siden den 28. juni 2015 været minister på området.[3] Han afløste Magnus Heunicke fra Socialdemokraterne, der havde været transportminister siden den 3. februar 2014.

Transportministeriet har som hovedopgave at skabe optimale muligheder for mobilitet i Danmark. Blandt ministeriets opgaver er:

  • planlægning og anlæg af fysisk infrastruktur, f.eks. veje og jernbaner
  • drift og vedligehold af fysisk infrastruktur som statsveje og jernbaner samt statslige lufthavne og havne
  • tilsyn med post- og jernbanesektoren, luftfartssektoren og vejtransportsektoren.
  • Andre forhold vedrørende færdsel, færger, kollektiv trafik i øvrigt.

Departementschef Jacob Heinsen er den øverste chef for departementes embedsmænd. I forbindelse med ministerrokaden i november 2007 afløste Jacob Heinsen Thomas Egebo, der herefter blev udnævnt til departementschef i Klima- og Energiministeriet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ved demokratiets indførelse i Danmark (i forbindelse med Danmarks 1. grundlov af 5. juni 1849) var trafikpolitikken placeret under Indenrigsministeriet. Trafikpolitikken fik sit eget ministerium i 1892 i form af Ministeriet for offentlige Arbejder, der dog blev nedlagt i 1896 for så at genopstå i 1900[4]. I perioden 9. november 19427. november 1945 havde ministeriet to ministre, Ministeren for offentlige arbejder og Trafikministeren men var ikke selv delt tilsvarende. Efterfølgende blev ministeriet så atter samlet under en minister, Ministeren for offentlige arbejder.

I 1986 skiftede ministeriet navn til Trafikministeriet, der blev anvendt til 2005, hvor ministeriet ved regeringsdannelsen med tilføjelse af energiområdet (Energistyrelsen) blev til Transport- og Energiministeriet. Energidelen blev den 23. november 2007 overført til det nyoprettede Klima- og Energiministeriet. Herefter hed ministeriet Transportministeriet.

I 2015 blev ministeriet ændret fra Transportministeriet til Transport- og Bygningsministeriet og ministeriet overtog ansvaret for sager vedrørende byggeri og bygninger herunder administrationen af store dele af statens bygninger fra det daværende Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Styrelser, selskaber, nævn mv.[redigér | redigér wikikode]

Transportministeriet består af et departement og en række

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 55°40′25″N 12°34′46″Ø / 55.67362°N 12.57952°Ø / 55.67362; 12.57952