Trapez (sejlsport)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
420-jollen hvor gasten hænger i trapezen og også bruger armene som modvægt
For alternative betydninger, se Trapez. (Se også artikler, som begynder med Trapez)

I sejlsport, er en trapez en anordning, der bruges til at bringe en gasts kropsvægt som modvægt til vindens pres på sejlene. En trapez er en wire, der er fastgjort til et punkt højt oppe på masten i enden af wiren er monteret en trapezsele, ofte i kombination med en blok for at justere vinklen du hænge i. For at gasten kunne knytte sig i trapezformet loop, en trapez sele, der er en sele med en krog på taljen. Mange moderne trapez seler eller trapezformede bælter som de undertiden kaldes også hurtigkoblere for nemt at komme ud af kniben, hvis en farlig situation kan opstå ved kæntring. Lignende seler, der bruges af windsurfere og kitesurfere.

En yderligere fordel er evnen til at "gå" langs rælingen at afbalancere bådens trim og agter. Dette er nødvendigt for at forhindre racing katamaraner såsom Tornado grave stævnen i vandet, også kaldet pitchpoling, og forårsager en styrtdyk og ofte en spektakulær kæntre.

Både kan kun have en trapez, såsom 29er, hvor kun gast bruger trapez. Både, såsom 49er kan have trapez wirer til både skipper og gast.

Når en båd mister magten i sejlene, og hæler til vindsiden, kan gasten i trapezen blive dyppet i vandet, hvis de ikke reagerer i tide.