Traveling Wilburys

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
The Traveling Wilburys
Wilburys leave their mark.jpg
Fender Stratocaster med autografer af medlemmerne af Traveling Wilburys
Information
Genre Folkrock
Rock
Aktive år 1988 - (1991)
Pladeselskab Wilbury
Warner Bros.
Medlemmer Jeff Lynne
Bob Dylan
Tidligere medlemmer George Harrison
Tom Petty
Roy Orbison
Eksterne henvisninger
Traveling Wilburys' hjemmeside
Traveling Wilburys' hjemmeside Rediger på Wikidata

Traveling Wilburys var en supergruppe skabt af George Harrison (ex-Beatle) og Jeff Lynne (frontfigur i The Move, Idle Race,ELO). I begyndelsen var det en uformel gruppe bestående af Roy Orbison og Tom Petty, da de mødtes i Bob Dylans studie i Santa Monica, Californien, for at indspille et nummer til B-siden på Harrisons single "This is Love". Sangen de indspillede var "Handle With Care". Pladeselskabet mente dog at sangen var for god til blot at blive udgivet som "fyld" på en single.

De nød så meget at arbejde sammen, at de besluttede sig for at lave et album sammen. Albummet blev skrevet og indspillet i løbet af kun ti dage, da Dylan skulle på turné. Da albummet blev udgivet i oktober 1988 (hvor gruppens medlemmer optrådte under pseudonymer, som halvbrødre og sønner af "Charles Truscott Wilbury, Sr."), blev det næsten øjeblikkeligt af Rolling Stone erklæret for et af de hundrede bedste albums nogensinde. Roy Orbisons død (6. december 1988) forhindrede dog flere fuldtallige samarbejder; resten af gruppen fortsatte dog uden ham.

"Wilburys" var et slangudtryk som Harrison og Lynne fandt på under indspilningen af Cloud Nine som henviser til "nisser" i udstyret og indspilningsprocessen. Udtrykket blev igen brugt, da hele gruppen var samlet. Harrison foreslog "The Trembling Wilburys" (De Skælvende Wilbury'er) som gruppens navn, men de valgte "Traveling" (Rejsende) i stedet.

En velgørenhedssingle kaldet "Nobody's Child", som skulle gøre opmørksom på de forældreløse børn i Rumænien, fulgte i starten af 1990. Et andet album (kaldet Volume 3 som et anerkendende nik til fans som havde lavet en Volume 2 med tidlige miks fra studiet og alternative optagelser) blev udgivet i oktober 1990. Det blev dog ikke en lige så stor succes som sin forgænger.

Pr. januar 2006 går der stadig rygter om at et tredje album er på vej, i spøg kaldet Vol. 5 på grund af George Harrisons død i 2001.

De to Traveling Wilburys-albums er ikke nemme at få fat i. Tom Petty har dog bekendtgjort i sin XM-radioudsendelse, at begge albums vil blive genudgivet i den nærmeste fremtid, med ekstranumre.

Traveling Wilburys på Volume 1 var:

Traveling Wilburys på Volume 3 var:

  • Spike Wilbury – George Harrison
  • Clayton Wilbury – Jeff Lynne
  • Muddy Wilbury – Tom Petty
  • Boo Wilbury – Bob Dylan

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Studiealbum[redigér | redigér wikikode]

Singler[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]