Trieste-bugten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Trieste-bugten
Trieste-bugten markeret med rødt
Trieste-bugten markeret med rødt
Overblik
Land Italien, Slovenien, Kroatien
Overfladeareal 550 km²
Middeldybde 18,7 m
Maks. dybde 37,25
Vandvolumen 9.500 km³
Oversigtskort

Triestebugten (italiensk: Golfo di Trieste, slovensk: Tržaški zaliv, kroatisk: Tršćanski zaljev, tysk: Golf von Triest) er en meget lavvandet bugt ved den yderste nordlige del af Adriaterhavet. Det er en del af Venedigbugten og deles af Italien, Slovenien og Kroatien. Den er lukket mod syd af halvøen Istrien, der er den største halvø i Adriaterhavet, delt mellem Kroatien og Slovenien. Hele det slovenske hav er en del af Triestebugten.

Oversigt[redigér | rediger kildetekst]

Golfen er begrænset af en imaginær linje, der forbinder Punta Tagliamento på den italienske og Savudrija (Punta Salvore) på den kroatiske kyst. Dens areal er cirka 550 km2, dens gennemsnitlige dybde er 18,7 meter, og dens maksimale dybde er 37 meter. Med undtagelse af flade holme, der blokerer indgangen til Marano-Grado lagunen, er der ingen øer i bugten. Dens østlige kyster, med Trieste og den slovenske Littoral, har en mere rå overflade.

Havstrømmen i bugten flyder mod uret. Dens gennemsnitlige hastighed er 0,8 knob. Tidevandet i bugten er blandt de største i Adriaterhavet, men overstiger ikke desto mindre normalt ikke 60 cm. Den gennemsnitlige saltholdighed er 37–38 , men om sommeren falder den til under 35 ‰.

Panoramaudsigt over Trieste-bugten fra nærheden af Socerb-slottet i Slovenien. Man kan se Kap Savudrija og byen Koper ved den slovenske riviera til venstre, Muggia-halvøen og landsbyen Muggia i centrum og byen Trieste til højre.
Sattelitfoto af Trieste-bugten og kyst

Dens mest fremtrædende steder er:

Hele den slovenske kyststrækning ligger ved Triestebugten. Dens længde er 46,6 km.[1] Byer langs kysten omfatter (fra øst til vest) Koper, Izola og Piran.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ The World Factbook by CIA (retrieved 2008-02-12)
  • Gulf of Trieste on Geopedia.si Arkiveret 2016-03-04 hos Wayback Machine (map, relief, orthophoto)
  • Conditions in the Gulf of Trieste on and near the Slovene coast:
    • Koper - graphs, in the following order, of water level and temperature data for the past 30 days (taken in Koper by ARSO)
    • Piran - graphs, in the following order, of water temperature, wave height, wave (interval) period, wave direction, current speed, current direction, maximum wave height data for the past 30 days (taken near Piran by ARSO)