Triforium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Trifolum i Notre Dame-kirken i Paris

Triforium (latin, egentlig tredelt muråbning, trillingbue) kaldes i større middelalderlige kirker de åbninger, som gennembryder midtskibets vægflade over arkaderne mellem midtskib og sideskibe og under vinduerne i højkirken (øverste del af det højere midtskib). Bag disse åbninger, der af og til, men dog ikke altid, er tredelte, kan der være en smal gang med passage fra korparti til kirketårn, men triforium kan også forbinde midtskibet med rummet under sideskibenes tage eller med øvre etager i sideskibene (se empore). Af denne art er de tredelte triforier i Lund, Viborg og Ribe Domkirker, medens den smalle murgang for eksempel findes i Trondhjems Domkirke.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.