Triumfbuen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 13. apr 2015, 23:36 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
Spring til navigation Spring til søgning
Arc de triomphe
Triumfbuen (Paris)
Triumfbuen
Triumfbuen
Triumfbuen i Paris

Triumfbuen (fransk: Arc de triomphe de l'Étoile) er en triumfbue i Paris, beliggende på Place Charles de Gaulle – historisk kendt som Place de l'Étoile (Stjernepladsen) – for enden af byens hovedstrøg Avenue des Champs-Élysées.

Den er et af Paris' mange vartegn. Det er et 50 meter højt bygningsværk, som Kejser Napoleon lod igangsætte i 1806 efter sin sejr ved Austerlitz for at hylde den franske hær. Triumfbuen, som er opført i empire-stil, var færdigbygget i 1836.

Under Triumfbuen findes den Ukendte Soldats Grav, hvor der brænder en evig flamme til minde om de faldne i 1. verdenskrig. I 1940 marcherede tyske soldater igennem triumfbuen for at markere sejren over Frankrig, og i 1944 markerede general Charles de Gaulle befrielsen fra den tyske besættelse på samme måde.

Andre triumfbuer

Der findes også en mindre Triumfbue: Arc de Triomphe du Carrousel, som blot er 25 meter høj, og endelig blev von Spreckelsens kube eller La Grande Arche de la Fraternité indviet i 1989. Den er 100 meter høj.

De tre triumfbuer ligger på monumentalaksen Axe historique.

Eksterne links

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: