Trzebinia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Trzebinia
Trzebinias byvåben Trzebinias byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo małopolskie Lillepolen
Postnr. 32-540 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 19.134 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 31,3 km²
 - Befolknings­tæthed 611 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.trzebinia.pl
Oversigtskort

Trzebinia (udtale: [tʂɛˈbʲiɲa]; jiddisch: טשעבין Tchebin) er en by i det sydøstlige Polen. Den ligger i voivodskabet Lillepolen (Województwo małopolskie) og har 19.134(2021)[1] indbyggere, og et areal på 31.3 km². Den er en del af powiat (amt) Chrzanów.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger 36 km vest for Kraków, på grænsen mellem Kraków-Częstochowa Jura i øst og det schlesiske højland i vest. Nabobyerne er Chrzanów mod sydvest, Luszowice og Jaworzno mod vest, Bukowno mod nord, Czyżówka, Myślachowice og Młoszowa mod øst, og Piła Kościelecka mod syd. Trzebinia er et vigtigt industricenter, bl.a et olieraffinaderi.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Trzebinias historie går tilbage til den sene middelalder. I 1325 havde bebyggelsen allerede en kirke, som blev nævnt i 1470 af historikeren Jan Długosz. Indtil begyndelsen af det 15. århundrede var Trzebinia en kongelig landsby, hvorefter den gik over i hænderne på lokale adelsfamilier. På det tidspunkt blev der opdaget zink- og blyforekomster her. Trzebinia blev en mineby, som fra 1569 til 1802 tilhørte familien Schilhra Trzebiński.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi