Tunesien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 29. mar. 2015, 16:41 af Rmir2 (diskussion | bidrag) Rmir2 (diskussion | bidrag) (udskiftet kort)
الجمهورية التونسية
El-joumhouriyya et-Tounisiyya
Tunesiens nationalvåben
Nationalvåben
MottoOrden, Frihed og Retfærdighed
Tunesiens placering
Hovedstad
og største by
Tunis
36°48′N 10°10′Ø / 36.800°N 10.167°Ø / 36.800; 10.167
Officielle sprog Arabisk[1] (Tunesisk dialekt)
Regeringsform Unitær republik[1]
Uafhængighed
Areal
• Total
163.610 km2  (nr. 89
• Vand (%)
5,0
Befolkning
• Anslået 2014
10.982.754[2] (nr. 79)
• Tæthed
61,6/km2  (nr. 108)
Valuta Tunesisk dinar (TDN)
Tidszone UTC+1
UTC+2
Kendings-
bogstaver (bil)
TN
Luftfartøjs-
registreringskode
TS
Internetdomæne .tn
Telefonkode +216
ISO 3166-kode TN, TUN, 788

Tunesien (arabisk: تونس, fransk: Tunisie) er et land i Nordafrika med grænse til Middelhavet, Algeriet og Libyen. Landets sydlige dele ligger i Sahara, men mod nord findes frugtbare floddale og kystsletter. Området har vinterregn, kunstvanding er nødvendig.

Befolkning

Befolkningen er blandet, omfattende lokale berbere og indvandrere især fra Mellemøsten. På trods af at arabisk i øvrigt er det officielle sprog, er fransk dog meget talt, da det er obligatorisk i skolen. Det sprog som tales mest er tunesisk, som er en dialekt af arabisk. Derudover tales der også tysk af mange tunesere, da størstedelen af de europæiske turister har været tyske siden 1970'erne.

Økonomi og erhverv

Økonomien er primært baseret på landbrug, minedrift og udvinding af olie. Der dyrkes bl.a. hvede, oliven, druer, citrusfrugter og vin. Industrien er i vækst, og storbyerne vokser kraftigt med bl.a. sociale problemer til følge. Industrien omfatter fødevareforarbejdning og forædling af de mineralske ressourcer; derudover eksisterer der en bred oliesektor.

Der er stor turisme, bl.a til de solrige badesteder ved Sousse og byen Kairouan, en af islams hellige byer. Turistbranchen beskæftiger godt og vel 200.000 mennesker. Mellem 1991 og 1995 lå Tunesiens økonomiske vækst på gennemsnitligt 4,2%. Inflationen er moderat.

Tunesien har handelshavne i havnebyerne Bizerta, Gabès, La Goulette, Radès, Sfax, Sousse, Skhira og Zarzis.

Habib Bourguiba fik i sin tid økonomisk hjælp fra sine arabiske venner til at oprette hoteller til turister. Som tak for sidst, kom PLO til Tunesien.

Tunesien var økonomisk afhængig af de rige arabiske oliestater. De havde penge til at oprette mange turisthoteller. Det blev starten på Tunesiens velfærd.[kilde mangler]

Valuta

Det er en lukket valuta, som ikke kan købes udenfra, men veksles på hotellerne.

Sedlerne er i 50, 30, 20, 10, 5 Dinarer, og mønterne 1000, 500, 200, 100, 50 Millimes. De har anderledes valutanormer end normalt, da deres "øre" er opdelt i tusinde. Som ved fransk: "mille", deraf navnet: Milimes.

Historie

Området blev i 800-t.f.Kr. koloniseret af fønikierne, der bl.a grundlagde Karthago. På kort tid udviklede landet sig til en væsentlig magtfaktor med besiddelser på blandt andet den Ibiriske Halvø.

Efter den tredje Puniske Krig blev området erobret af romerne i 146 f.Kr. I 600-t. kom araberne til landet og med dem indførelsen af islam og et nyt statsstyre. Fra 1575 var det en del af Osmannerriget.

Tunesien var fra 1881 til selvstændigheden i 1956 et fransk protektorat.

Præsident Habib Bourguiba gjorde landet til en etpartistat. Bourguiba udnævnte sig selv til præsident på livstid. På grund af alderdomssvækkelse blev man nødt til at afsætte ham, og det skete ved et kup i 1987 af Zine El Abidine Ben Ali. Et påstået flerparti-valg i 1994 blev en ren farce, da det lykkedes regeringen af vinde 99,9% af stemmerne.[kilde mangler]

Landet har politisk lagt sig tæt op af Vesten, hvilket har ført til kritik fra islamistiske grupper.[kilde mangler]

Efter Tunesiens første præsident, Habib Bourguiba, blev Zine El Abidine Ben Ali indsat som Tunesiens anden præsident på udemokratisk vis.[kilde mangler]

Jasminrevolutionen

Uddybende Uddybende artikel: Jasminrevolutionen

Grundet voldsomme demonstration lovede den tunesisk præsident d. 14. januar 2011 tidligt valg inden for 6 måneder og opløste ved samme lejlighed hele regering samt parlamentet. Undtagelsestilstand hersker på nuværende tidspunkt.[3] Præsidenten forlod Tunesien umiddelbart efter til fordel for Saudi-Arabien,[4] og premierminister Mohamed Ghannouchi, støttet af dekret fra Ben Ali,[5] tog magten som midlertidig præsident med løftet om at følge forfatningen og genskabe stabilitet.[6] Denne magtovertagelse blev imidlertid underkendt af Tunesiens forfatningsdomstol, der d. 15. januar slog fast, at formanden for parlamentet var midlertidig præsident, og at der skulle afholdes nyvalg om senest 60 dage.[5][7] Samme dag blev parlamentsformanden Fouad Mebazaa taget i ed som præsident.[7] Den 17. januar var sammensætningen af en national samlingsregering klar under ledelse af premierminister Mohamed Ghannouchi.[8]

Geografi

Kort over Tunesien

Groft kan Tunesien inddeles i tre geografiske zoner: mod nord Atlasbjergene, der strækker sig fra den algeriske grænse til middelhavskysten. I dette område ligger det bjergrige plateau Dorsale, der strækker sig mod nordøst, samt Kroumiriebjergene, der løber side om side med den nordlige kystslette langs Middelhavet. Disse systemer af bjergkæder rummer frugtbare dale og flodsækninger, hvor det ved hjælp af kunstvanding er muligt at drive agerbrug.

Lige syd for bjergene befinder der sig et tørt steppeplateau gennemhullet af saltsøer. Endnu længere sydpå slår stepperne over i Saharas ørkener.

PLO og Tunesien

Den Arabiske Liga (PLO) havde hovedkvarter i Tunesien fra 1982-1993. I 1985 blev PLO´s hovedkvarter i Tunis bombet af det israelske luftvåben. Man håbede på at ramme Yasser Arafat.

Kultur

Film optaget i Tunesien

Star Wars af George Lucas blev i midten af 1970erne delvis optaget ved byen Matmata der ligger ved kanten af Sahara. Desuden er store dele af Star Wars Episode I: Den usynlige fjende, Star Wars Episode II: Klonernes angreb og Star Wars Episode III: Sith-fyrsternes hævn optaget i Tunesien. Optagelserne har forgået ved byerne Medenine, Tozeur, Nefta og Tataouine, som har lagt navn til planeten Tatooine fra Star Wars-filmene.

Herudover er Monty Python's Life of Brian, Den engelske patient, Indiana Jones filmen Jagten på den forsvundne skat, Roman Polanski's Pirates og komedien Freddy Got Fingered alle sammen delvist optaget i Tunesien.

Fodnoter

  1. ^ a b "Tunisia Constitution, Article 1". 1957-07-25. Hentet 2009-12-23. Translation by the University of Bern: Tunisia is a free State, independent and sovereign; its religion is the Islam, its language is Arabic, and its form is the Republic.
  2. ^ "National Institute of Statistics-Tunisia". National Institute of Statistics-Tunisia. 12. september 2014. Hentet 11. januar 2015.
  3. ^ Berlingske Tidende: Tunesien er erklæret i undtagelsestilstand, opdateret 14. januar 2011, besøgt 14. januar 2011
  4. ^ Danmarks Radio: Tunesiens præsident i Saudi-Arabien, opdateret 15. januar 2011, besøgt 16. januar 2011
  5. ^ a b Berlingske Tidende: Tunesisk domstol underkender ny præsident, opdateret 15. januar 2011, besøgt 15. januar 2011
  6. ^ Berlingske Tidende: Tunesiens præsident har forladt landet, opdateret 14. januar 2011, besøgt 14. januar 2011
  7. ^ a b jp.dk: Tunesien får tredje præsident på et døgn, opdateret 15. januar 2011, besøgt 16. januar 2011
  8. ^ Kristeligt Dagblad. {{cite journal}}: Manglende eller tom |title= (hjælp); Ukendt parameter |name= ignoreret (hjælp)

Ekstern henvisning

Afrikansk geografiSpire
Denne artikel om afrikansk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 34°N 10°Ø / 34°N 10°Ø / 34; 10