Tupac Katari Guerillahær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Tupac Katari Guerillahær (spansk: Ejército Guerrillero Túpac Katari, forkortet EGTK) var en venstreorienteret guerrillabevægelse i Bolivia.[1] Organisationens mål var at kæmpe for social lighed i Bolivia og blandt den oprindelige befolkning, herunder gennem brug af vold. Selvom bevægelsen tog afsæt i utilfredshed blandt Bolivias oprindelige befolkning, havde bevægelsen tilhængere og medlemmer af flere forskellige etniciteter. Organisationen har rødder tilbage til de personer, der blev trænet og inspireret af Che Guevara i 1960'erne.

Organisationen gennemførte sit første voldelige angreb den 5. juli 1991, da den ødelagde en pylon ved et elværk i El Alto i Bolivia. De fleste af gruppens angreb har været tilsvarende mindre angreb på infrastruktur (elforsyning, rørledninger m.v.), der for størstedelens vedkommende er udført i Bolivia. En række af aktionerne bestod tillige i symbolske hængninger af dyr.

Bevægelsens ledelse bestod af bl.a. Felipe Quispe og brødrene Raúl og Álvaro García Linera. Sidstnævnte blev i 2006 valgt til vice-præsident i Bolivia, hvor han siden har fungeret under landets præsident Evo Morales.

Gruppen tog sit navn efter Tupac Katari, en oprørsleder af aymarafolket, der i 1780-81 stod bag en af de store indianeropstande mod den spanske kolonimagt i Øvre Peru, der var beliggende omtrent hvor det nuværende Bolivia og Peru ligger.

Gruppen led et væsentligt tilbageslag efter at bolivianske myndigheder i 1992 optrævlede det meste af organisationen og anholdt dens ledere. Organisationen har ikke siden 1993 spillet nogen væsentlig rolle i det bolivianske samfund. Bevægelsen for større indiansk indflydelse i det bolivianske samfund er videreføre gennem den radikale bevægelse CSUTCB ledet af Felipe Quispe og af Moviemento al Socialismo (MAS), ledet af Evo Morales.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]