Tupolev Tu-144

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
A Tu-144
Tu-144LL

Tupolev Tu-144 var et sovjetisk overlydsfly med NATO-rapporteringsnavnet Charger. Flyet fløj første gang den 31. december 1968 og var således det første supersoniske passagerfly. Lighederne mellem Tu-144 og den britisk-franske Concorde fik mange til at mistænke Tupolev for industrispionage. I Vesten blev flyet døbt Concordski af samme grund. Det var først i 1964 at det blev åbenlyst at Sovjetunionen havde kompromiteret Concorde-programmet. De sovjetiske ingeniører havde dog stort besvær med at lave en eksakt kopi af Concorden, da de engelske mål på delene voldte problemer. Ligeledes havde de ikke den fornødne teknologi til at fremstille komplicerede dele af flyet, som f.eks. motorerne. Til Paris airshowet i 1973 var flyet blevet udstyret med de karakteristiske canardvinger bag cockpittet.

Ved en flyveopvisning 3. juli 1973 i Paris styrtede Tu-144 ned, og blev som passagerfly en fiasko. Det meste af karrieren var Tu-144 det dyreste postfly i verden.

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
LuftfartSpire
Denne artikel om flyvning er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.