Turcykling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Turcykler i Khagushpasset i Tajikistan

Turcykling betyder selvstændige cykelture eller rejser med oplevelser, eventyr, og frihed på en cykel i stedet for sport, pendling, eller motion. Turcykling kan variere fra dagsture til ture over mange dage, uger, måneder eller endda år. Turen kan planlægges af deltageren eller være organiseret af en ferievirksomhed, en klub eller en velgørende organisation som en velgørenhedsindsamling. Personer, der rejser på deres cykler kaldes gerne rejsecyklister eller langturscyklister.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

De første danskere vi kender til, der rejste langt på cyklen, og som vi nok må anse for grundlæggere af dansk turcykling, er Kai Thorenfeldt og Polycarpus Lindqvist. Kai Thorenfeldt brugte 2 år og 8 måneder på at cykle jorden rundt, og anses for at være den første dansker, der cyklede jorden rundt. Siden da er der flere fortællinger om danskere, der har cyklet rundt i verden flere år af gangen.

Rejsemåde[redigér | rediger kildetekst]

Turcykling er en måde at rejse, hvor det kan være i et land eller gennem lande. Man kan være på en weekendtur eller cykle verden rundt på flere år. En vigtig egenskab ved at flytte sig selv på cykel er, at man selv sætter tempoet og afstanden og bruger sin krop som motor. Man er uafhængig, så længe der er mad og vand at finde.

Typer af Turcykling[redigér | rediger kildetekst]

Traditionel turcykling[redigér | rediger kildetekst]

Turcykling kendes på en tungt pakket cykel med tasker til bagage. Som gerne har alt med sig til flere sæsoner og campingudstyr.

Minimalistisk[redigér | rediger kildetekst]

Den lette og hurtige som holder sig til en sæson og eller sender udstyr frem til punkter undervejs.

Danske Langturscyklister og Rejsecyklister[redigér | rediger kildetekst]

Turcyklen[redigér | rediger kildetekst]

Turcyklen kan være en blanding af en mountainbike og af en normal cykel. Den kendes på sin kraftige og lidt længere ramme. Der findes skruehuller til flere flaskeholdere og til baggagebærere for og bag. Nogle langturscyklister anvender racercykler.

Eksterne henvisninger [redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]