Spring til indhold

Tweed (tekstil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Harris Tweed fra midten af forrige århundrede vævet i sildebensmønster.
For alternative betydninger, se Tweed. (Se også artikler, som begynder med Tweed)

Tweed er et groft, blødt og ukæmmet uldstof (kardegarn) med et hjemmespundet præg. Det fremstilles både uden mønster, i sildebensmønster eller ternet. Spindingen kan være to- eller tretvundet af flerfarvet uld.

Tweedstof bruges især til uformelt udendørstøj,[1] og er vandbestandigt og slidstærkt. Tweed bliver lavet til at modstå barskt vejr[2] og bliver ofte brugt til udendørsaktiviteter som jagt i både Skandinavien, Storbritannien og Irland. En traditionel skotsk tweed kaldes "Lovat" . Irlands tweedfabrikation er særligt forbundet med County Donegal med Donegal Tweed. På de Ydre Hebrider i Skotland fremstilles Harris Tweed, der nok er det mest berømte og som både går på vævning og området, det bliver fremstillet i. (Ikke et bestemt mønster).[3]

Tweed bruges til sportsjakker, frakker, spadseredragter og jakkesæt. Tweed væves dog i bestemte familiemønstre og bæres af medlemmerne af Overhuset. Urin er tidligere blevet brugt i fremstillingen.

I moderne tid er der opstået såkaldt Tweed Runs rundt om i verden, hvor deltagere iført tweed cykler igennem storbyer som København, London og Glasgow.[4][5][6][7]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ The Museum at FIT, Fashion Institute of Technology (2006), "The Tailor's Art," Menswear Fabrics - A Glossary, arkiveret fra originalen 2. juni 2007, hentet 2008-11-24 {{citation}}: Ekstern henvisning i |last= (hjælp); Tjek |first= (hjælp)
  2. ^ Cad and the Dandy Style Guide: Tweed Suits
  3. ^ Tweed tilhører efteråret. Stiljournalen. Hentet 23/1-2015
  4. ^ John Hutchinson (13. april 2013), "Doff your cap for the cyclists in tweed!", Daily Mail
  5. ^ "On your bike for Rugby Ralph Lauren's first London Tweed Run", The Daily Telegraph, 23. november 2011
  6. ^ Tag med til Copenhagen Tweed Ride Arkiveret 16. september 2018 hos Wayback Machine. AoK. Hentet 9/9-2017
  7. ^ På cikel gennem byen (Webside ikke længere tilgængelig). CityAvisen. Hentet 13/9-2017
TøjSpire
Denne artikel om tøj, sko eller lignende er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.