Tycho Brahe Planetarium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tycho Brahe Planetarium
Søerne 5.jpg
Planetarium ved Søerne.
Generelle informationer
Type Planetarium
Adresse Gammel Kongevej 10, 1610 København V
Grundlagt 1989
Direktør Mette Broksø Thygensen
Eksterne henvisninger
planetariet.dk

Tycho Brahe Planetarium nogle gange omtalt som Planetariet er et planetarium, der ligger i København ved den sydlige ende af Skt. Jørgens Sø. Det åbnede i 1989 og er opkaldt efter den danske astronom Tycho Brahe.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Planetariet er bygget på den grund, hvor spillestedet Saltlageret lå før for enden af St. Jørgens Sø. Det økonomiske grundlag blev skabt i 1983, da ægteparret Bodil og Helge Pedersen donerede 50 mio. kr til opførelsen af et planetarium i København. Bygningen er tegnet af arkitekt Knud Munk. Grundstenen blev lagt 22. februar 1988, og 1. november 1989 slog planetariet dørene op for publikum. Første film, der blev vist, var 'Rejsen i rummet'. Tycho Brahe Planetarium er opført for midler doneret af Bodil og Helge Pedersen til Uraniafonden, som stod for byggeriet. Cylinderen i bygningen har en højde på 38 meter, og taget er skråt afskåret ned mod søen.

Planetariet er en stor turistattraktion i København, og allerede i april 1991 havde det haft sin gæst nr. 1.000.000. Siden er besøgstallet faldet og er nu på ca. 250.000 om året.

Den nuværende direktør for Tycho Brahe Planetarium er Mette Broksø Thygesen, der har haft stillingen siden september 2017. Diverse fonde har støttet formidlingen på Tycho Brahe Planetarium. Blandt andet har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond Til Almene Formaal givet 11 millioner til en ny udstilling, der står færdig februar 2018.

Udstillingen[redigér | redigér wikikode]

Tycho Brahe Planetarium er først og fremmest et sted for formidling af astronomi og rumfart og derfor er er den permanente udstilling om astronomi og rumforskning en central søjle i planetariets virke. Her kan man blandt andet se en månesten på over 200 g, der er en af de største udstillede månesten udenfor USAs grænser. Den blev bragt tilbage til Jorden i 1972 af Apollo 17-rumskibet.

Til februar 2017 vil en ny del af udstillingen åbne. Made in Space handler om, hvor vi alle sammen kommer fra. For at finde alle de byggesten, som din krop er bygget op af, må man rejse ud i rummet tilbage til Big Bang, ind i stjerner og ud til supernovaeksplosioner.

Arrangementer[redigér | redigér wikikode]

Tycho Brahe Planetarium er vært for diverse astronomiske foredrag i forbindelse med vigtige begivenheder. Der er foredrag om ny forskning, om nattehimlen og tværkulturelle begivenheder som koncerter og fredagsbarer.

Film[redigér | redigér wikikode]

Tycho Brahe Planetarium har to sale, hvor der hver dag vises forestillinger. Den store kuppelsal huser en IMAX-projektor og et digitalt fremvisningssystem, der kan tager gæsterne med på en rumrejse til stjerner og planeter. Før hver film kommer gæsterne på en rejse i rummet med Det Digitale Univers. Der er tre pladser til kørestolsbrugere og mulighed for at komme ind i Kuppelsalen via en elevator.

I Lille sal vises der korte 3D film..

Aktuel Astronomi[redigér | redigér wikikode]

4 gange om året udgav Planetariet sit tidsskrift Aktuel Astronomi, som indeholdt nyheder om astronomi og rumforskning og artikler om den aktuelle stjernehimmel. Driften af bladet lukkede i sommeren 2008, da det var underskudsgivende.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′28.7″N 12°33′29.4″E / 55.674639°N 12.558167°Ø / 55.674639; 12.558167