Tycho Brahe Planetarium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Planetarium
Søerne 5.jpg
Planetarium ved Søerne.
Generelle informationer
Type Planetarium
Adresse Gammel Kongevej 10, 1610 København V
Grundlagt 1989
Direktør Mette Broksø Thygensen
Eksterne henvisninger
planetarium.dk

Planetarium (tidligere Tycho Brahe Planetarium) nogle gange omtalt som Planetariet er et planetarium, der ligger i København ved den sydlige ende af Skt. Jørgens Sø. Det åbnede i 1989 og var indtil navneskiftet opkaldt efter den danske astronom Tycho Brahe.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Planetarium er bygget på den grund, hvor spillestedet Saltlageret lå før for enden af St. Jørgens Sø. Det økonomiske grundlag blev skabt i 1983, da ægteparret Bodil og Helge Pedersen donerede 50 mio. kr til opførelsen af et planetarium i København. Bygningen er tegnet af arkitekt Knud Munk. Grundstenen blev lagt 22. februar 1988, og 1. november 1989 slog planetariet dørene op for publikum. Første film, der blev vist, var 'Rejsen i rummet'. Planetarium er opført for midler doneret af Bodil og Helge Pedersen til Urania-Fonden, som stod for byggeriet. Cylinderen i bygningen har en højde på 38 meter, og taget er skråt afskåret ned mod søen.

Planetarium er en stor turistattraktion i København, og allerede i april 1991 havde det haft sin gæst nr. 1.000.000. Siden er besøgstallet faldet og er nu på ca. 250.000 om året.

Den nuværende direktør for Tycho Brahe Planetarium er Mette Broksø Thygesen, der har haft stillingen siden september 2017. Diverse fonde har støttet formidlingen på Planetarium. Blandt andet har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond Til Almene Formaal givet 11 millioner til en ny udstilling, der står færdig februar 2018.

Kuppelsalen er med det 750 m² store kuppellærred Nordeuropas største. I 2020 blev salen gennemrenoveret, og byder på uovertrufne filmoplevelser i 8K.

Planetarium hed oprindeligt Tycho Brahe Planetarium, men skiftede i 2018 navn til Planetarium.

Juridisk hedder Planetarium dog stadig Tycho Brahe Planetarium.

Udstillingen[redigér | rediger kildetekst]

Planetarium er først og fremmest et sted for formidling af astronomi og rumfart og derfor er er den permanente udstilling om astronomi og rumforskning en central søjle i planetariets virke. Her kan man blandt andet se en månesten på over 200 g, der er en af de største udstillede månesten udenfor USAs grænser. Den blev bragt tilbage til Jorden i 1972 af Apollo 17-rumskibet.

I februar 2018 åbnede den nye udstilling Made in Space. Udstillingen er designet i samarbejde med engelske 59-productions, der har vundet en række priser for deres projektions- og scenekunst. Udstillingen er interaktiv på både dansk og engelsk og er velegnet til både børn og voksne.

Arrangementer[redigér | rediger kildetekst]

Planetarium er vært for diverse astronomiske foredrag i forbindelse med vigtige begivenheder. Der er foredrag om ny forskning, om nattehimlen og tværkulturelle begivenheder som koncerter og fredagsbarer.

Film[redigér | rediger kildetekst]

Planetarium har to sale, hvor der hver dag vises forestillinger. Den store kuppelsal huser en et digitalt fremvisningssystem i 8K, der tager gæsterne med på en rumrejse til stjerner og planeter. Før hver film kommer gæsterne på en rejse i rummet med Det Digitale Univers. Der er fire pladser til kørestolsbrugere og mulighed for at komme ind i Kuppelsalen via en elevator.

I Lille sal vises der korte film.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°40′28.7″N 12°33′29.4″Ø / 55.674639°N 12.558167°Ø / 55.674639; 12.558167