Tyskbaltere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tyskbalternes flag

Tyskbaltere (tysk: Deutsch-Balten, eller Baltendeutsche) var et tysk mindretal af indbyggere på Østersøens østkyst, som i dag udgøres af landene Estland og Letland. Tyskbalterne udgjorde aldrig mere end 10 procent af det samlede indbyggertal i området.[1] De udgjorde den sociale, økonomiske, politiske og kulturelle elite i området i adskillige århundreder. Nogle af dem havde høje stillinger i både militæret og det civile liv i det Russiske Kejserrige, i særdeleshed i Sankt Petersborg.

I 1881 var der cirka 46.700 tyskere i det område som i dag udgør Estland, hvilket var cirka 5,3 procent af befolkningen. Antallet af tyskere i Estland efter 1. verdenskrig var faldet til 18.300 i 1922, hvilket var cirka 1,7 procent af befolkningen.[2] Ifølge den russiske folketælling fra 1897 var der 120.191 tyskere i det område som i dag udgør Letland, hvilket var cirka 6,2 procent af befolkningen.[3]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ James H. Bater, Romuald J. Misiunas. "Baltic states :: Gradual modernization" (engelsk). Encyclopædia Britannica. Hentet 17. april 2011. 
  2. ^ "Baltic Germans in Estonia" (engelsk). Eesti Instituut. Arkiveret fra originalen 2012-05-27. Hentet 17. april 2011. 
  3. ^ Walter R. Iwaskiw. "Latvia – Population" (engelsk). Federal Research Division of the Library of Congress. Hentet 17. april 2011. 
Litauens våbenskjoldStub
Denne artikel om Litauens historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie
EstlandStub
Denne artikel relateret til Estland er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump
LetlandStub
Denne artikel relateret til Letland er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump
TysklandStub
Denne artikel relateret til Tyskland er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump