Tzatziki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tzatziki med oliven

Tzatziki (græsk: τζατζίκι, tyrkisk: cacık) er en spise, der forbindes med det græske køkken, men er meget brugt i flere forskellige køkkener omkring den østlige del af Middelhavet. Tzatziki består af reven eller fintskåren agurk, drænet ("græsk") yoghurt, knust eller finthakket hvidløg samt olivenolie og salt. Der tilsættes i visse egne af Grækenland også dild. I Grækenland i sjældne tilfælde krydret med mynte og i Tyrkiet med dild. I det græske køkken altid som et tilbehør til kød, men i Nordeuropa bruges Tzatziki bredere. [1]

Ordet tzatziki er brugt på dansk siden 1989[2] og kaldes på dansk også græsk agurkesalat[3].

Tzatziki stammer oprindeligt fra Tyrkiet under navnet Cacik[kilde mangler] og er senere blevet adapteret af grækerne, der har udviklet deres egen version af Cacik.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Tarator

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Det korte opslag tzatziki i Fakstorp & Boyhus 1997 beskriver blot udbredelse og grundelementerne (yoghurt, agurk, hvidløg) og den generelle forskel på græsk (mynte) og tyrkisk udgave (dild)
  2. ^ Iflg. Nye ord i dansk på nettet fra 1955 til i dag, opslag tzatziki
  3. ^ Den Danske Ordbog på http://sproget.dk, opslag tzatziki

Citerede værker[redigér | redigér wikikode]

  • Fakstorp, Jørgen; Boyhus, Else-Marie, (red.) (1998), Gastronomisk Leksikon, Nordisk Forlag, ISBN 87-00-20284-3. 
Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.