United Nations Environment Programme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra UNEP)
Spring til navigation Spring til søgning

United Nations Environmental Programme (UNEP) er FNs Miljøprogram og Miljøorganisation, der koordinerer FNs miljøaktiviteter, støtter udviklingslande med at indføre miljøvenlige programmer og politikker samt opfordrer til bæredygtig udvikling gennem anvendelse af mere miljøvenlige indsatser generelt. UNEP har siden 2016 været ledet af nordmanden Erik Solheim, men han meldte i november 2018 at han skal fratræde.[1]

FNs Miljøprogram UNEP blev grundlagt som et resultat af FNs miljøkonference i Stockholm i juni 1972 (United Nations Conference on the Human Environment, 1972). UNEP har hovedkvarter i Gigiri, Nairobi, Kenya. Derudover har UNEP seks regionale kontorer, samt en lang række landekontorer.

FNs miljøprogram har et officielt center placeret i Norden. Det der ligger i Arendal i den sydlige del af Norge, UNEP/GRID-Arendal. Formålet med centret GRID-Arendal er at levere miljømæssige informationer samt servicere og styrke kapacitetsopbygning af miljømanagement og miljøvurdering. Centret skal styrke FN-systemet gennem styrkelse af FNs miljøindsats og skal være fokuseret på at forsyne offentligheden og beslutningstagere med troværdig og videnskabeligt baseret viden, der kan styrke en fremtidig bæredygtig udvikling.

Sammen med World Meteorological Organization har UNEP i 1988 etableret det internationale klimapanel Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.