Uafhængighed (matematik)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Uafhængighed. (Se også artikler, som begynder med Uafhængighed)

Uafhængighed er et begreb inden for matematikken, der bruges i flere grene af matematikken.

Uafhængige variable[redigér | redigér wikikode]

Den uafhængige variabel er i en matematisk funktion den variabel, hvis værdi ikke er afhængig af værdien på andre variabler. Som regel er x den uafhængige og y er den afhængige variabel i en funktion af typen y = f(x).

Statistik[redigér | redigér wikikode]

Inden for statistik og sandsynlighedsregning er stokastiske variable uafhængige, hvis og kun hvis den simultane fordelingsfunktion er produktet af de enkelte fordelingsfunktioner, dvs. hvis

F(x_1,\dots,x_n) = F_1(x_1) \dots F_n(x_n)

Det er vigtigt at skelne mellem uafhængighed og korrelation. Uafhængige variable er altid ukorrelerede, mens det omvendte ikke nødvendigvis er tilfældet.

Lineær uafhængighed[redigér | redigér wikikode]

Indenfor lineær algebra siges to vektorer x og y at være lineære afhængige, hvis det er mulig at finde en konstant a ≠ 0, så

\underline{x} = a \underline{y}

Hvis man ikke kan finde en sådan konstant, vil x og y være lineære uafhængige. Dette kan udvides til matricer, hvor en matrix X er lineær uafhængig af matricen Y, hvis X ikke kan skrives som en linearkombination af Y.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Knut Konradsen: Introduktion til Statistik, 6. udgave, IMM/DTU 1995.