Spring til indhold

Ud-af-kroppen-oplevelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Luigi Schiavonetti Sjælen forlader kroppen, tryk fra 1808

I en ud-af-kroppen-oplevelse (hyppigt forkortet OBE fra engelsk Out-of-Body Experience), vil en vågen person opleve at hun/han svæver ud af sin krop, ofte for at hænge over den, og se ned på den.

Videnskaben beskriver den som en illusion, der måske opstår i forbindelse med en den overordnede sammenkobling af indtryk fra synssansen, følesansen og stillingssansen. Fænomenet er set i forbindelse med visse abnorme hjernetilstande såsom epilepsi, slagtilfælde og stofmisbrug, men siges ellers at være ganske sjælden. Sådanne patienter kan have manglende funktion i området omkring overgangen mellem tindinge- og isselapperne.[1] Også ved (kunstig) elektrisk stimulering af hjerneområdet kan ud-af-kroppen oplevelser forekomme.

I 2007 rapporterede forskere at de kunne skabe ud-af-kroppen oplevelser "kunstigt" ved at filme en (normal) person bagfra med to videokameraer og vise billederne med en hovedbåren skærm.[2][3]

Indenfor visse "alternative" områder har det besynderlige fænomen haft en vis genklang, jf. såkaldte "sjælerejser".

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Olaf Blanke, Theodor Landis, Laurent Spinelli og Margitta Seeck, "Out-of-body experience and autoscopy of neurological origin", Brain, 127(2):243-258, 2004.
  2. ^ Greg Miller, "Out-of-Body Experiences Enter the Laboratory", Science, 317(5841):1020–1021, 2007 august
  3. ^ H. Henrik Ehrsson, "The Experimental Induction of Out-of-Body Experiences", Science, 317(5841):1048, 2007 august.