Udløsning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 9. jun 2015, 14:36 af Kristine1983 (diskussion | bidrag) Kristine1983 (diskussion | bidrag) (Tilføjet uddybende information)
Spring til navigation Spring til søgning
Sekvens af mandelig udløsning
Udløsning

Udløsning eller ejakulation er udtømning af kønskirtler ofte i forbindelse med seksuel stimulering.

For mandens vedkommende indebærer udløsning udtømning af sæd. De ufrivillige sædudtømninger, som unge drenge begynder at opleve, når de kommer i puberteten, kaldes pollutioner. Det kan typisk ske, mens de sover.

For kvindens vedkommende kan der ske udtømning af en speciel kirtel, som aktiveres ved g-punkts stimulering.

Fejlagtigt tror mange, at for mandens vedkommende er udløsning og orgasme det samme. Det skal dog bemærkes at i langt de fleste tilfælde sker de samtidigt.

For tidlig udløsning

Udløsning er påvirket af fysiske såvel som psykiske faktorer. Sundhed i form af motion og gode kostvaner kan i en vis grad påvirke udløsningen, idet dårlig levestil kan føre til utilfredsstillende eller for tidlig udløsning. Eksempelvis kan overvægt, stress og bl.a. højt alkoholforbrug føre til, at rejsning ikke kan holdes lang tid nok til at opnå udløsning og/eller orgasme. Denne type problemer med udløsning kan løses med en omlægning af levestil eller i sværere tilfælde medicineres med Sildenafil eller Tadalafil.

En ny partner, nervøsitet, præstationsangst og seksuel usikkerhed er oftest de afgørende faktorer, hvis der opleves problemer med for tidlig udløsning. Afhængig af årsagen kan dette løse sig selv, når manden bliver mere tryg med sin partner, bliver lidt ældre, får mere erfaring, slapper mere af eller taler om sine problemer. Højt forbrug af porno og lav erfaring kan give en skævvridning og føre til for store forventinger, pres og præstationsangst. Præstationsangsten kan dog også skyldes dybere problemer såsom traumer og problemer i barndom og teenageår. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt med professionel samtaleterapi. Er dette ikke nok, eller ligger der også fysiske årsager til grund for problemet, kan det medicinsk behandles med Dapoxetin eller forskellige øvelser såsom start-stop teknikken. Øvrige fysiske årsager til for tidlig udløsning kan også være problemer med prostata, eller behandling med anden medicin som bl.a. antidepressiver.

For tidlig udløsning defineres som udløsning inden samlejes start, umiddelbart efter indtrængen eller inden for de første 2 minutter. Så godt som alle mænd oplever dog dette nogle tidspunkter i deres liv, men sker det gentagende gange, bliver det et problem, der virker frustrerende for begge parter, som kan føre til impotens samt mindsket seksuel interesse hos kvinden.

Eksterne henvisninger

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: