Ufobortførelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
En illustration af en ufobortførsel

Ufobortførelser betegner indenfor ufologien oplevelsen af eller forestillingen om at have været hentet af ikke-jordiske væsener og ført bort fra Jorden; enten til noget, der opleves som et rumskib eller til bortførernes hjemplanet. Oplevelsen anses som nærkontakt af fjerde grad.

Oprindelse[redigér | rediger kildetekst]

En af de tidligste kendte ufobortførelser var sagen om det amerikanske ægtepar Betty og Barney Hill. De blev angiveligt bortført den 13. september 1961 nær byen landsbyen Lanchester.[1] Siden da er rapporter om ufobortførelser steget. Et kendetegn ved ufobortførelserne er, at de bortførte først et stykke tid efter hændelsen begynder svagt at huske noget om det, som skete.[kilde mangler] Mange begynder at drømme om det skete[kilde mangler]. De bortførte lader sig gerne komme under hyponose, hvor de får kommet med detajler om hændelsen[kilde mangler]. De føler ofte, at de ikke ønsker hændelsen, men da de føles sig i trance, hvor de ikke kan sige fra[kilde mangler].

Der bør også nævnes Travis Walton, som blev bortført foran øjnene af sine venner, og vendte først tilbage 5 dage efter[kilde mangler]. Der er blevet skrevet en bog og lavet en spillefilm om hændelsen.[kilde mangler]

Skeptikere[redigér | rediger kildetekst]

Skeptikere anser rapporter om bortførelser, som gerne omhandler smertefulde oplevelser, som rent opdigt eller sågar hallucinationer. De mener desuden, at massehysteri kan være skyld i rapporterne om bortførelser.

Carl Jungs syn[redigér | rediger kildetekst]

Den kendte schweiziske psykolog Carl Jung mente, at alle individer kan skifte over til kollektiv ubevidsthed – et område af det ubevidste, som ifølge Jung indeholder viden afledt af erfaringerne fra hele menneskeheden og ikke individets erfaring.[kilde mangler] Dette lager indeholder universelle typer, kaldet arketyper. Jung mente, at arketyper opstår spontant i drømme eller syner, og de kan fremkalde stærke følelsemæssige og fantasiladede reaktioner. En af disse forestillinger var mandalaen, et tallerkenformet symbol, der kendetegnede fuldførelse eller tolitaitet.[kilde mangler] Jung fastslog dermed, at flyvende tallerkener måske ikke var rigtige ting, men nærmere mandalaer set på himlen af individer, der længtes efter harmoni og ligevægt.[kilde mangler]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

UFOSpire
Denne artikel om ufoemner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.