Spring til indhold

Uldaber

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Uldaber
Lagothrix lagotricha
Lagothrix lagotricha
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeChordata (Chordater)
KlasseMammalia (Pattedyr)
OrdenPrimates (Primater)
ParvordenPlatyrrhini (Vestaber)
FamilieAtelidae
SlægtLagothrix
Hjælp til læsning af taksobokse

Uldaber (Lagothrix) er en slægt af primater i familien Atelidae. Det er relativt store dyr med en tæt ulden pels. De lever i det nordvestlige Sydamerika. Tidligere blev alle dyr regnet som tilhørende samme art, men i dag skelnes mellem fire arter.

Uldaber lever i det nordlige og centrale Sydamerika. De forekommer fra Colombia til Bolivia og i det vestlige Brasilien. Oplysninger om forekomsten i Venezuela er usikker. I Andes-bjergene findes de op til 3000 meter over havet.[1]

Arterne i denne slægt er forholdsvis store primater med ulden pels, der hovedsagelig er mørk, mest mørkebrun eller gråsort. Hovedet er rundt og ansigtet nøgent. De vejer fra 5 til 10 kilogram. Kroppen er 50 til 70 cm lang og halen 60 til 70 cm.[2] Halen savner hår i spidsen og anvendes som gribeværktøj.

Disse dyr er aktive om dagen og lever i træerne, men ses ret ofte på jorden. I skoven bevæger de sig ikke så hurtigt som andre primater i samme familie. Uldaber foretrækker våde og urørte skove. De danner grupper med 10 til 70 individer. En gruppe består af mange par med deres unger og har et 4 til 11 km² stort territorium.

Disse primater lever hovedsageligt af frugter. De æder også anden planteføde som blade, frø, blomster og bark samt smådyr som insekter, edderkopper og bløddyr.[1]

Hunnen føder hvert andet år efter en ca. 225 dage lang drægtighedsperiode en enkelt unge. Efter fødslen sidder ungen mindst fem måneder fast i morens pels. Efter omkring et år fravænnes ungen, der efter fire til seks år er kønsmoden.

Man kender til uldaber som i fangenskab er blevet 24-30 år gamle.[1]

Slægten Lagothrix omfatter fire arter:[3]

  • Grå uldabe, Lagothrix cana
  • Lagothrix lagotricha
  • Lagothrix lugens
  • Lagothrix poeppigii
  1. ^ a b c Gron, KJ. (30. december 2010). "Woolly monkey". Primate Info Net. National Primate Center, University of Wisconsin. Hentet 30. juni 2016.
  2. ^ Nowak, R. M. (1999) ss. 538-540
  3. ^ Groves, C.P. (2005). Wilson, D.E.; Reeder, D.M., eds. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.). Baltimore: Johns Hopkins University Press. pp. 148–152. ISBN 0-801-88221-4.

Kilder og eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]