Ulriken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ulriken
Ulriken.jpg
Ulriken set fra Bergens centrum
Højeste punkt
Højde 643 moh.
Koordinater 60°22′N 5°21′Ø / 60.367°N 5.350°Ø / 60.367; 5.350Koordinater: 60°22′N 5°21′Ø / 60.367°N 5.350°Ø / 60.367; 5.350
Geografi
Ulriken ligger i Hordaland
Ulriken
Ulriken
Land Bergen (Hordaland), Norge
Bjergområde Bergens syv fjelde
Bestigning
Nemmeste rute Ulriksbanen

Ulriken er det højeste af Bergens syv fjelde og er 643 moh. Men det højeste punkt i området er ved Haugevarden, 670 meter over havet. På Ulriken er der bygget en radio- og tv-mast . Der er også en restaurant på toppen. Svævebanen Ulriksbanen giver let adgang og går op til en station 607 moh.

Ulriken set fra Fana lige før solopgang.

Ellers går der vandrestier op mod bjerget og indover i et mere jævnt vandreområde, som kaldes vidden. En af de tidlige vandreture til Ulriken i 1853 havde deltagelse af teaterinstruktøren og digteren Henrik Ibsen. Ved den lejlighed skrev han sangen Vi vandrer med freidig mot.

Ulriken er kendt fra Bergens bysang, som officielt hedder Sang til Bergen, men som har undertitlen Udsigter fra Ulriken. Sangen er skrevet af biskop Johan Nordahl Brun [1] til en festlig sammenkomst i 1791. Det er uvist, om Brun nogensinde var på Ulriken, men han skal have været på ski på Byfjellet og til toppen af Lyderhorn, som i overtroen var mødested for Nordeuropas hekse. Hans datter Ingeborg giftede sig med købmand Michael Wallem, som købte et landsted ved Ulrikens fod – et område, der var åbnet for gående og kørende trafik, da stiftamtmand Bull i 1808 anlagde Fjæreveien fra Fløen til Damsgård. Ingeborg og hendes mand fejrede købet på deres bryllupsdag med en afstemning om, hvad landstedet skulle hedde. Nogen foreslog "Galoschen", andre "Familiesædet", men flest stemmer fik "Ulrikstå", da ejendommen lå som en tåspids på Ulrikens fod. Men værtinden syntes ikke om navnet, og for at redde stemningen foreslog man, at værtsparret også afgav stemme. Da værtinden var eneste dame (den gang blev kun herrer indbudt til selskaber), fik hun den afgørende stemme, og landstedet blev i stedet kaldt "Nordahlsæt" til ære for hendes far, biskoppen. Pavels beretter, at stemningen alligevel var ødelagt for aftenen. [2]

Gennem Ulriken går en 7.660 meter lang jernbanetunnel mellem Bergen og Arna station. Ulrikstunnelen blev bygget fra 1959 til 1964 og gjorde Bergensbanen kortere.

Ulriken er et populært turområde, og Bergen Turlag har sin årlige "Syvfjeldstur", [3] der går over Ulriken. Det er da det fjerde bjerg efter Lyderhorn, Damsgårdsfjellet og Løvstakken. Turen går videre til Fløyen, Rundemanen og til slut Sandviksfjellet.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Store norske leksikon – Johan Nordal Brun – utdypning (NBL-artikkel)
  2. ^ Just Bing: Aarstads historie (s. 81-82), særtryk af Bergens Historiske Forenings Skrifter no 28, 1922
  3. ^ Turist Bergen 7 fjell fots tur over bergens fjell vidde, syv fjells turen