Ungarsk syren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ungarsk syren
Syringa-josikaea-flowering.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
Familie Oleaceae (Oliven-familien)
Slægt Syringa (Syren)
Art S. josikaea
Hjælp til læsning af taksobokse

Ungarsk syren (Syringa josikaea) er en stor, løvfældende busk med en tæt, tragtformet vækst. Hovedgre­nene er stift oprette med let opstigende sidegrene. Blomsterne sidder i endestillede aks med lilla blomster, der har en tung og næsten ubehagelig duft.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Barken er først glat og olivengrøn med lyse korkporer. Senere bliver den grå med ophøjede porer. Knop­perne er modsatte, kegleformede og tilliggende. Farven er lysegrøn, men senere noget mere brunlig. Bladene er bredt elliptiske med hel, let bølget rand og let kru­set overflade. Oversiden er dybt mørkegrøn, mens undersi­den er grågrøn. Løvet ændrer ikke farve om efteråret, men det bliver siddende meget længe.

Blomstrin­gen sker i maj og juni, hvor blomsterne sidder samlet i endestillede, oprette aks. De enkelte blomster er lilla med lange kronrør og en tung, næsten ubehagelig duft. Frugterne er tørre kapsler, men frøene modner sjældent i Danmark.

Rodnettet består af tætsiddende og fint forgrenede trævlerødder og nogle få, kraf­tige ho­vedrødder. Nær jordoverfladen danner planten rodfilt. Denne plante bruges ofte som grundstamme for de podede sorter af Syringa vulgaris (se denne).

Højde x bredde og årlig tilvækst: 3 x 3 m (30 x 30 cm/år).

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Ungarsk syren foretrækker kalkrig, veldrænet og for­holdsvis tør jord. Planten er endemisk i de sydlige og østlige dele af Karpaterne (Apuseni bjergene), hvor den vokser i ca. 800 m.o.h. sammen med bl.a. allemandsharnisk, frynsebregne, skopolaminurt, høsttidløs, kranslilje, peberbusk og vedvarende måneskulpe.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]