Spring til indhold

Uraeusslange

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Frise af uraeusslanger på muren af det sydlige gravkammer ved Djosers trappepyramide i Saqqara.

Uraeusslange, også skrevet uræus og med flertalsformen uraeiilatin, er en brilleslange eller kobra, som i det gamle Egypten symboliserede kongemagten og guddommelig beskyttelse fra gudinden Wadjet.

Historisk[redigér | rediger kildetekst]

I egyptisk mytologi var Wadjet (eller Wadjyt) skytsgudinde for Nedre Egypten, dvs. den nordlige del af landet. Hun blev gerne fremstillet som kobraslangen uraeus, der kunne spytte ild og dermed dræbe fjenderne til dem, som stod under hendes beskyttelse.

Uraeusslangen blev ofte placeret som figur på panden af de kongelige, gerne med hovedet løftet – klar til at hugge. Uraeusslangen går derfor igen på flere egyptiske hovedbeklædninger og kroner, som faraoerne fremstilles med, for eksempel på Nedre Egyptens røde kongekrone deshret, på nemes-hovedtørklædet og på diademer. Det forenede riges dobbeltkrone pschent blev imidlertid udsmykket med to figurer: både en uraeusslange og et gribbehoved. Gribben symboliserede Øvre Egyptens skytsgudinde Nekhbet, og blev oprindeligt båret foran på den hvide krone, deshret, for Øvre Egypten. Figurerne blev kaldt ”de to herskerinder”. På den kendte begravelsesmaske tilhørende Tutankhamon (farao 1334-1325 f.Kr.) er slangen sat ved siden af en sådan grib. Senere blev gribbehovedet i enkelte tilfælde erstattet med endnu et kobrahoved.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Wadjet
  • Pschent, dobbeltkronen for herskere over det forenede Nedre og Øvre Egypten