Uricani

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Uricani
Uricani, Hobicaurikány Rediger på Wikidata
  Uricanis byvåben
Overblik
Land Rumænien Rumænien
Borgmester Dănuț Buhăescu[1][2] Rediger på Wikidata
Rumæniens distrikter Hunedoara
Postnr. 336100 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 6.669 (2021)
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 750 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.orasuluricani.ro
Oversigtskort
Kommunens beliggenhed i distriktet Hunedoara
Kommunens beliggenhed i distriktet Hunedoara

Uricani (rumænsk udtale: [uriˈkanʲ]; ungarsk: Hobicaurikány) er en by i Jiu-dalen i distriktet Hunedoara, i det sydlige Transsylvanien, Rumænien. Byen har 6.669 (2021) indbyggere.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Uricani nævnes første gang i et dokument fra 1888, hvor lokaliteten blev omtalt som Hobicza-Urikány (på rumænsk blev både Hobiceni-Uricani og Uricani-Hobiceni anvendt). Navnet Uricani stammer fra foreningen af to landsbyer, Hobița (Hobica, i dokumenter fra 1473 først opført som Ohabycza') og Uric (Urik, fra 1473 først opført som Wryk) fra Hațeg Land. Efter 1920 blev lokalitetens navn ændret til Uricani. I tidens løb fungerede landsbyen Câmpu lui Neag enten som en selvstændig kommune eller som en landsby, der hørte til Uricani. I 1965 blev Uricani erklæret for en by. Den administrerer to landsbyer, Câmpu lui Neag (Kimpulunyág) og Valea de Brazi.

Som de andre byer i Jiu-dalen er Uricani's vigtigste økonomiske aktiviteter koncentreret om regionens kulminer, selv om byen ligesom regionen befinder sig i en overgangsperiode, da minerne gradvist er blevet lukket og mange af arbejderne afskediget.

Beliggenhed[redigér | rediger kildetekst]

Byen dækker 25.141 hektar og er det største geografiske område af alle byerne i Jiu-dalen. Byens grænser grænser mod øst til Cowdalen, mod vest til Retezat Nationalpark, mod nord til toppene i Retezat-bjergene (Custura, Lazarul - 2.282 moh. og Tulisa-1.782 moh.),[3] og mod syd af toppe i Vâlcan-bjergene (Coarnele-1.789 moh. og Siglaul Mare-1.682 moh.). De omkringliggende bjerge er en del af Karpaterne i et område, der almindeligvis omtales som Transsylvanske Alper.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012, Central Electoral Bureau.
    Rezultatele alegerilor locale din 2016, Central Electoral Bureau (fra Wikidata).
  3. ^ Naturreservater i Rumænien - Side 18 Emil Pop, N. "der slutter med bjerget Tulisa (1.795 moh.) i den østlige ende af massivet med udsigt over den rumænske Jiu-dal og Petroșani-bækkenet."