Urinetown

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Den vanvittige musicalsatire Urinetown: the musical, har musik af Mark Hollmann og tekst af Hollmann og Greg Kotis. Den havde premiere på New York International Finge Festival, hvilket førte til en såkaldt off-Broadway-version, og siden til premiere på Broadway den 20. september 2001. Den unikke blanding af politisk satire og en meget alsidig musikstil – der ofte parodierede selve musicalgenren – fængede an blandt publikum og forestillingen kørte for fulde huse i næsten to et halvt år. Urinetown modtog også tre Tony Awards, bl.a. for bedste musik og bedste manuskript.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Handlingen centrerer sig omkring et offentligt toilet, i en tid hvor vandmangel har ført til at private toiletter er blevet en umulighed og befolkningen derfor må betale for at få rettet sin nødtørft. Den fattige del af befolkningen bruger det meste af tiden på at samle småmønter for at kunne betale de tårnhøje afgifter som den pengegriske firma URINPROFIT A/S (også kaldet UPS) forlanger. Prøver man at undgå at betale eller tisser i buskene bliver man arresteret på stedet af overbetjent Lockstock og betjent Barrel og derefter prompte sendt til Urinetown – og der er der aldrig nogen der vender tilbage fra. Dette fører til oprør, da den unge toiletassistent Bobby Strong forelsker sig i datteren til chefen for det onde URINPROFIT A/S og Bobby leder det tissetrængende folk an i kampen for gratisseri for alle.

Trivia[redigér | redigér wikikode]

I Danmark havde forestillingen kun været sat op i skolesammenhæng – bl.a. på Gladsaxe Teaters Væksthus og på Det Danske Musicalakademi i Frederecia.

Teatret Gorgerne lavede den første selvstændige opsætning af Urinetown, som spillede i Portalen, Greve Teater- og Musikhus fra den 17. – 21. september 2008.