Ust-Ilimsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ust-Ilimsk
Усть-Или́мск
Byvåben Byflag
Coat of Arms of Ust-Ilimsk (Irkutsk oblast).png Flag of Ust-Ilimsk (Irkutsk oblast).png
Ust-Ilimsk.jpg
Ust-Ilimsk dæmning.
Overblik
Land: Rusland Rusland
Føderationsenhed: Sibirien
Oblast: Irkutsk oblast
Demografi
Indbyggertal: 97.000 (2009)
Tidszone: UTC +8
Oversigtskort

Koordinater: 58°0′N 102°40′E / 58.000°N 102.667°Ø / 58.000; 102.667 Ust-Ilimsk (russisk: Усть-Илимск) er en by på 97.000 indbyggere (2009), beliggende i Irkutsk oblast i den sibiriske del af Rusland omkring 700 kilometer fra hovedbyen Irkutsk.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Ust-Ilimsk ligger ved floden Angara. Byen er opdelt i to dele, på den venstre bred af Angara ligger den ældre bydel og på den højre bred den nyere bydel. De to bydele placeret en vis afstand fra hinanden, forbundet med en motorvej og en bro over Angara. Den gamle bydel består hovedsageligt af femetagers boligkomplekser, mens den nyere bydel er noget mere moderne. Den nyere bydel huser størstedelen af befolkningen, samt de fleste kultur- og uddannelsesinstitutioner.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Byen er ekstrem fastlandsklima. Den gennemsnitlige temperatur er på -3,9 °C, den lavest målte temperatur er på -56 °C, den højst målte temperatur er på 37 °C. Gennemsnitlige har 257 af årets dage frosttemperaturer. Den gennemsnitlige årlige nedbør er på 429mm. Den gennemsnitlige vindhastighed på 1,9m/sek.

Historie[redigér | redigér wikikode]

En første træfort (Ostrog) på stedet for den nuværende blev bygget allerede i 1660'erne. Den nuværende by Ust-Ilimsk blev dog først grundlagt i midten af 1960'erne i forbindelse med konstruktionen af et vandkraftværk (3840MW) og en dæmning der inddæmmede både floden Angara samt floden Ilim – og som i øvrigt oversvømmede den gamle by Ilimsk.

Byens navn, Ust-Ilimsk, betyder Ilims mund på russisk.

Bebyggelsen fik officiel status af by i 1973 og dæmningen færdigbygget i 1980.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Ud over vandkraftværket der nu ejes af Irkutskenergo, har byen også en del industri især koncentreret omkring skovdrift og fødevareproduktion. Der er en 214km jernbanelinje der forbinder Ust-Ilimsk med Baikal-Amur-Magistrale og en vej der forbinder den med Bratsk. Den regionale lufthavn i Ust-Ilimsk blev lukket i 2001 pga. manglende rentabilitet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]