Vänekvæg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Väneko kvie og tyr
Foto: Paul Bischoff (2011)

Väne kvæg er en svensk kvægrace med oprindelse i gamle svenske landracer. Väne kvæg defineres derfor som såkaldt almuekvæg, sammen med bohuskulla, rödkulla og ringamåla kvæg. Väne kvæg anses som en rest af hornede, sydsvenske almue kvæg, som også omfatter de nu uddøde racer som smålands kvæg og gotlands kvæg.

Väne kvæg kommer fra Väne-Ryr i Västra Götaland. Der opdagedes de i begyndelsen af 1990'erne i en besætning, som ikke var krydset med moderne avlsracer. I januar 2007 var antallet af registrerede vänekøer på 48 tyre og 167 kvier.[1] De fleste findes i Götaland, men der findes også besætningar i Svealand. Der er oprettet en stambog for vänekøer.

Väne kvæg er hornet og findes i flere farvevarianter. Vægten for voksne køer er 500 kilogram. De betragtes som letpassede og gode til selv at finde foder. Vänekoen bruges primært som digeko, hvilket gør den gennemsnitlige mælkeproduktion ukendt.

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Plan för avel med nötkreatur av raserna väneko, ringamålako och bohuskulla (allmogekor)" (PDF) (svensk). Jordbruksverket. Hentet 14. september 2011.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)


DyrSpire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.