Vågsbygd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 58°6′30.755″N 7°57′18.475″Ø / 58.10854306°N 7.95513194°Ø / 58.10854306; 7.95513194

Vågsbygd set fra Andøya, med Vågsbygd kirke midt i billedet.
Myren gård er blandt de ældre, store gårder som dominerer Vågsbygd, og har et pragtfuldt parkanlæg.
Norsk fartøyvernsenter på Andøya er Norges nationonale værft for vedligehold af ældre skibe.
Kasematten på tyske Batterie Vara, et fuldt museumsfort fra anden verdenskrig.

Vågsbygd er den største bydel i Kristiansand i Norge med ca. 22 000 indbyggere. Frem til 1965 var Vågsbygd del af Oddernes kommune. Bydelen strækker sig 5-10 km vest, men også syd for bycentrum af Kristiansand. Fra Møvig ser mand over til Fredriksholm fæstning og videre til Flekkerøy, som ofte ikke regnes til Vågsbygd. På Kroodden ligger Batteri Vara. Vågsbygd kirke er fra 1967. Det er også en kirke på Flekkerøy, bygget i 1960, og Voie kirke der er en såkaldt «arbejdskirke» fra 1990.

Natur[redigér | redigér wikikode]

På Vågsbygdsiden, vestsiden af Kristiansandsfjorden ligger øerne Bragdøya, Andøya og Flekkerøy med Christiansø festning. I tillæg findes en række mindre øer som Sumatra, Madeira, Kinn og Skjede. Øerne Sumatra og Madeira har sine navn fra Hans Kielland som eiede øerne i 1812. Øerne havde opprindelig navnerne Møvig- og Brøvigholmene.

Det er et fint udsiktspunkt på Jaktodden. Her ser mand lige ud Steinsundet mod Grønningen fyr og Oksø fyr. Vågsbygdmarka har meget varmekær blandingsskov og er et typisk sørlandsterren. Marka har mange fine badevand, som søerne Auglandstjønna, Grimsvann, Bråvann, Buvann og Storevann, og flotte udsiktspunkter som f.ex Bruliheia. .

Landbrug og industri[redigér | redigér wikikode]

Landbruget er i stor grad forladt i Vågsbygd, de flæste landbrugsområdenre er for længst bygget ud for boliger.

Vågsbygd har betydeligt industri, som haver overlevet den store omstilling som norsk industri haver gennemgået. Lumber er en fabrik som producerer trævarer og byggevarer, og som fremdeles er i drift. Den største arbejdsplads er ligevel Elkem Solar som producerer superrent silisium til solceller, og som ligger i lokalerne der Elkem tidligere drev ferrosilisium-fabriken Fiskå verk. På Andøya er det etableret en betydelig og avansert mekanisk industri som producerer offshore- og skibskraner og andet skibsudstyr i Andøya Industripark. Vågsbygd har også stor detaljhandel med inkøbscenteret Vågsbygd senter som største handelscentrum.

Farøivernscenter og kanonmuseum[redigér | redigér wikikode]

På Andøya i Vågsbygd ligger Norsk fartøyvernsenter på området til tidligere Bredalsholmen værft. Fartøyvernscenteret er et nationalt knudepunkt for vedligehold af museumsskibe og værneværdig kystkultur, og haver tørrdokk med betydelig kapasitet.

Ydderst på Møvig finder mand i vest Batterie Vara, som blev bygget op af den tyske okkupationsmakt under anden verdenskrig. En betydelig del af området bruges i dag som museum[1] mens ræsten er åbent for turgåere. Dette er et af Norges best bevarede kanonanlæg fra krigen, med 45 mm kanontårn, ammunitions- og ladeanlæg, værksted, kontorer og forlægninger.

Referencer[redigér | redigér wikikode]