Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDette emnes notabilitet er betvivlet
– da en skribent har vurderet at artiklens emne er for snævert til at have encyklopædisk relevans. En begrundelse for denne vurdering kan muligvis findes på artiklens diskussionsside eller i artikelhistorikken.  
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.

Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder er en institution under Socialstyrelsen under Socialministeriet. Centeret blev oprettet den 4. september 2014 på baggrund af regeringens ønske om at styrke indsatsen for socialøkonomiske virksomheder i Danmark. Vækstcentret skal gøre det nemmere at være – og samarbejde med socialøkonomiske virksomheder.

Vækstcentret samler og formidler viden, og fungerer hermed som én indgang til hjælp og vejledning for socialøkonomiske virksomheder og potentielle samarbejdspartnere. Hertil er vidensportalen socialvirksomhed.dk blevet oprettet. Det er den fælles offentlige indgang til viden om det socialøkonomiske område. Her kan du finde faktuel viden om socialøkonomi og hente værktøjer og vejledning fra Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder.

Vækstcentret arbejder på en række projekter, der alle er en del af Regeringens indsats for at styrke socialøkonomiske virksomheder. Vækstcentret er hermed også ansvarlig for at føre regeringens udspil Flere og stærkere socialøkonomiske virksomheder i Danmarkud i livet i tæt samarbejde med Beskæftigelsesministeriet.

Socialøkonomiske virksomheder[redigér | redigér wikikode]

En socialøkonomisk virksomhed er en virksomhed, der både tjener penge på almindelige markedsvilkår, og som skaber positiv social forandring for samfundet. Nogle socialøkonomiske virksomheder bruger overskuddet til at skabe arbejdspladser for udsatte, andre finder svar på udfordringer inden for miljø og sundhed.

Få mere viden om socialøkonomiske virksomheder

Lovgivning: Registreringsordning for socialøkonomiske virksomheder[redigér | redigér wikikode]

D. 11. juni 2014 vedtog Folketinget Lov om registrerede socialøkonomiske virksomheder. Formålet med registreringsordningen er at give socialøkonomiske virksomheder en fælles identitet. Loven er udarbejdet på baggrund af anbefalinger fra Udvalget for socialøkonomiske virksomheder.

Loven trådte i kraft 1. januar 2015 og giver registrerede virksomheder eneret til betegnelsen ’registreret socialøkonomisk virksomhed’ (forkortelsen ’RSV’).

Socialøkonomiske virksomheder kan registrere sig via Erhvervsstyrelsens online registreringsløsning.

For at blive registreret som socialøkonomisk skal virksomhederne leve op til fem kriterier:

 1. Socialt formål – Virksomhedens primære formål har samfundsgavnlig karakter med et socialt, beskæftigelses-, sundheds-, miljømæssigt eller kulturelt sigte, som desuden fremmer aktivt medborgerskab.
 2. Væsentlig erhvervsdrift – Virksomheden har et væsentligt element af erhvervsdrift ved salg af serviceydelser eller produkter, som udgør en betydelig del af dens omsætning.
 3. Uafhængighed af det offentlige – Virksomheden fungerer uden væsentlig offentlig indflydelse på ledelsen og driften af virksomheden.
 4. Inddragende og ansvarlig ledelse – Virksomheden involverer ansatte, kunder, samarbejdspartnere og interessenter og har en etisk forsvarlig ledelse.
 5. Social overskudshåndtering – Virksomheden bruger primært sit overskud til at fremme sociale formål, reinvestere i egen virksomhed eller i andre socialøkonomiske virksomheder. En begrænset andel af overskuddet kan udbetales som udbytte til investorer.

Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder[redigér | redigér wikikode]

Rådet for socialøkonomiske virksomhederstøtter op om regeringens indsats for socialøkonomiske virksomheder og består af 9 medlemmer, som udpeges for 2 år af gangen. Rådet følger den socialøkonomiske sektors udvikling, bidrager til den offentlige debat og er sparringspartner for Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder.

Rådets opgaver[redigér | redigér wikikode]

Rådet har blandt andet til opgave at:

 • Støtte op om indsatsen for socialøkonomiske virksomheder og fungere som sparringspartner i forhold til Vækstcentret for socialøkonomiske virksomheders aktiviteter.
 • Følge den socialøkonomiske sektors udvikling og vejlede om, hvordan der bedst støttes op omkring socialøkonomiske virksomheders vilkår.
 • Bidrage til den offentlige debat om socialøkonomiske virksomheder.

Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder er uafhængigt af regeringen.

Rådets medlemmer[redigér | redigér wikikode]

Rådet består af følgende 9 medlemmer fra erhvervsorganisationer og civilsamfundet, der er væsentlige aktører i det danske samfund:

 • Stine Bosse, formand
 • Lars Hulgård, professor, Roskilde Universitet
 • Lars Jannick Johansen, direktør, Den Sociale Kapitalfond
 • Line Barfod, advokat, Advokaterne Foldschack & Forchhammer
 • Peter Nørgaard, direktør, Creativ Company A/S
 • Niels Arendt Nielsen, kontorchef, KL
 • Marie Louise Knuppert, ledelsessekretær, LO
 • Sara Krüger Falk, CSR konsulent, Dansk Industri
 • Jon Krog, branchedirektør, Selveje Danmark/Dansk Erhverv

Eksterne Hensvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheders hjemmeside