Vækstfonden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Om Vækstfonden[redigér | redigér wikikode]

Vækstfonden er en selvstændig offentlig virksomhed[1], der ejes af den danske stat. Fonden yder finansiering til danske virksomheder ved at investere i venture- og small cap-buyout-fonde såvel som direkte i virksomheder, samt ved at yde lån og garantier i samarbejde med banker og andre private kapitaludbydere. Vækstfonden yder årligt finansiering til ca. 800 virksomheder for i alt ca. 2,4 milliarder danske kroner. Derudover investerer Vækstfonden årligt ca. en kvart milliard danske kroner i direkte egenkapital og giver tilsagn for omtrent 750 mio. danske kroner til fonde[2]. Vækstfonden har siden 1992 finansieret over 8.500 virksomheder for mere end 27,3 mia. kr.[3]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Vækstfonden blev grundlagt i 1992 af den danske regering og finansierer innovation og vækst i danske virksomheder. Oprindeligt leverede fonden bløde lån til højrisiko-projekter.

I 2001 skiftede strategien mod venturekapitalinvesteringer og garanterede lån på markedsvilkår.

Siden 2009 har fonden også tilbudt direkte lån.

I 2011 etablerede Vækstfonden en separat fondskasse Dansk Vækstkapital I[4] – i samarbejde med en række danske pensionsfonde. Målet var at fordele mere risikovillig kapital fra pensionsfonde til små og mellemstore virksomheder gennem investeringer i venturefonde og små og mellemstore kapitalfonde.

I 2015 blev et andet og lignende joint venture, Dansk Vækstkapital II [5], oprettet med et bredere udvalg af institutionelle investorer. Vækstfonden fungerer som investor og sekretariat for begge fonde.

I 2016 oprettede Vækstfonden Dansk Landbrugskapital i samarbejde med danske pensionsfonde. Dansk Landbrugskapital er en lånefond, der yder ansvarlige lån til landbrugssektoren.

I 2016 lancerede Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond (EIF) en Business Angel Matching Fund. Fonden matcher investeringer fra danske business angles og forventes at investere i 100-150 danske virksomheder.

Vækstfonden fungerer også som sekretariat for Danmarks Grønne Investeringsfond[6], og er grundlægger af det offentlig-private nonprofit-initiativ DenmarkBridge[7], som bringer danske virksomheder tættere på den teknologiske viden og udvikling i Silicon Valley ved at lette samarbejdet med Silicon Valley-baserede virksomheder og investorer.

Investeringer[redigér | redigér wikikode]

Vækstfonden yder lån og garantier samt egenkapital til virksomheder i en bred vifte af brancher, herunder virksomheder fra Grønland og Færøerne. Venture investeringer fokuserer primært på teknologidrevne sektorer som biotech, medtech, edtech, it og robotteknologi. Investeringer gennem små og mellemstore fonde dækker et bredere udvalg af brancher.

Ledelse[redigér | redigér wikikode]

Administrerende direktører[redigér | redigér wikikode]

2019- Rolf Kjærgaard[8]

2001-2019 Christian Madsen Motzfeldt

1992-2000 Bent Kiemer

Bestyrelsesformænd[redigér | redigér wikikode]

2020- Tue Mantoni[9]

2018-2020 Claus Gregersen

2011-2018 Carsten Koch

2007-2010 Walther Thygesen

2000-2006 Michael Fiorini

1998-2000 Svend E. Bruun

1995-1998 Erik K. Rauff

1992-1995 Ove Ravn

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]