Vækstfonden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Vækstfonden

Vækstfonden er en selvstændig fond, der ejes af den danske stat. Fonden yder finansiering til danske virksomheder ved at investere i venture- og small cap-buyout-fonde såvel som direkte i virksomheder, samt ved at yde lån og garantier i samarbejde med banker og andre private kapitaludbydere. Vækstfonden yder årligt finansiering til ca. 800 virksomheder for i alt ca. 2,5 milliarder danske kroner (336 millioner euro). Ved udgangen af 2017 udgjorde de samlede forvaltede aktiver ca. 20 milliarder danske kroner (2,7 milliarder euro).

Historie

Vækstfonden blev grundlagt i 1992 af den danske regering og finansierer innovation og vækst i danske virksomheder. Oprindeligt leverede fonden bløde lån til højrisikoprojekter. I 2001 skiftede strategien mod venturekapitalinvesteringer og garanterede lån på markedsvilkår. Siden 2009 har fonden også tilbudt direkte lån.

I 2011 etablerede Vækstfonden en separat fondskasse, Dansk Vækstkapital I – i samarbejde med en række danske pensionsfonde. Målet var at fordele mere risikovilligkapital fra pensionsfonde til små og mellemstore virksomheder gennem investeringer i venturefonde og små og mellemstore kapitalfonde. I 2015 blev et andet og lignende joint venture, Dansk Vækstkapital II, oprettet med et bredere udvalg af institutionelle investorer. Vækstfonden fungerer som investor og sekretariat for begge fonde.

I 2016 oprettede Vækstfonden Dansk Landbrugskapital i samarbejde med danske pensionsfonde. Dansk Landbrugskapital er en lånefond, der yder ansvarlige lån til landbrugssektoren.

I 2016 lancerede Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond en Business Angel Matching Fund. Fonden matcher investeringer fra danske business angles og forventes at investere i 100-150 danske virksomheder.

Vækstfonden fungerer også som sekretariat for Danmarks Grønne Investeringsfond, og er grundlægger af det offentlig-private nonprofit-initiativ DenmarkBridge. DenmarkBridge bringer danske virksomheder tættere på den teknologiske viden og udvikling i Silicon Valley ved at lette samarbejdet med Silicon Valley-baserede virksomheder og investorer.

Investeringer

Vækstfonden yder lån og garantier samt egenkapital til virksomheder i en bred vifte af brancher, herunder virksomheder fra Grønland og Færøerne. Venture investeringer fokuserer primært på teknologidrevne sektorer som biotech, medtech, edtech, it og robotteknologi. Investeringer gennem små og mellemstore fonde dækker et bredere udvalg af brancher.

Administrerende direktører

Christian Madsen Motzfeldt, 2001-

Bent Kiemer, 1992-2000

Bestyrelsesformænd

Claus Gregersen, 2018-

Carsten Koch, 2011-2018

Walther Thygesen, 2007-2010

Michael Fiorini, 2000-2006

Svend E. Bruun, 1998-2000

Erik K. Rauff, 1995-1998

Ove Ravn, 1992-1995

Udvalgte virksomheder Vækstfonden har investeret i eller ydet lån til

Direkte investeringer:

Universal Robots, direkte investering

Area9 Lyceum, direkte investering

Muuto, direkte investering

Fund-of-funds:

Forward Pharma, gennem Nordic Biotech

Asetek, gennem Sunstone Capital

Vivino, gennem Seed Capital

Trustpilot, gennem Seed Capital

Lån:

Labster

Joe & the Juice

GoMore

Mille Food

Agillic

Fiberline

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]