Værtshus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Merge-arrow.svgSammenskrivningsforslag
Artiklen Værtshus er foreslået føjet ind i Bar (etablissement). (Siden marts 2015)  Diskutér forslaget
Facaden til værtshuset Det Gamle Posthus på Borups Allé i København.

Et værtshus (af tysk: Wirtshaus, synonymt med beverding/beværtning (tysk), bodega (spansk, af græsk apotheke - "lager, opbevaringssted", samme kognat som apotek), knejpe (tysk), pub (engelsk)) er et serveringssted, der har bevilling til at udskænke øl og spiritus. Nogle værtshuse serverer desuden enkle retter. Et værtshus rummer ofte en eller flere spillemaskiner samt billardborde, rafflebægere og dart.

Oprindeligt var et værtshus en kombination af en restaurant og et hotel.

Værtshuse havde op til 10'erne et dårlig ry for at ikke være moderne, og mest forbeholdt stamkunder med alkoholisk adfærd. Men sidenhen har man set at værtshusene er kommet på mode, særligt iblandt den yngre generation. [1] Der ses kæder af relativt nye værtshuse målrettet unge, som forsøger at genskabe den autentiske atmosfære som ældre værtshuse har.

Brunt værtshus[redigér | rediger kildetekst]

I starten af 2000'erne dukkede begrebet "Brunt" værtshus op som en betegnelse for et værtshus som bibeholdt en oprindelig stemning. Den oprindelige stemning skabes ofte af at der er en fast kerne af stambrugere. Der er blevet oprettet en gruppe på Facebook til støtte for bevarelsen af denne type værtshuse.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KulturSpire
Denne artikel om kultur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.