VL-gruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

VL-grupper er forkortelse for virksomhedsleder-grupper og er et netværk for virksomhedsledere inden for den offentlige og private sektor. Her mødes de for at udveksle erfaringer. VL-grupperne er oprettet af Dansk Selskab for Virksomhedsledelse. Etableret i København den 3. maj 1965 af en gruppe danske topledere. VL-grupperne blev på grund af lukkethed tidligere kritiseret for at være en trussel mod demokratiet.[1] I dag er det dog muligt at se, hvem der er medlem på organisationens hjemmeside,[2] og flere medier dækker det årlige "VL Døgn".

Grupperne er opbygget med 30-40 medlemmer i hver[3]: Medlemskab af en VL-gruppe kan ske enten ved invitation eller ved at kontakte den enkelte gruppe eller selskabets sekretariat.[4] Medlemmerne af VL er erhvervsaktive, der er medlem af topledelsen. Det er den enkelte gruppe, der alene træffer beslutningen om optagelse af nye medlemmer. Oprettelsen af en ny gruppe skal godkendes af bestyrelsen. Nu skal der ikke oprettes flere grupper i Danmark.[forklar yderligere] Ekspansionen ligger derfor i udlandet.

Medlemmerne i en VL-gruppe mødes otte til 10 gange om året for at sparre deres overvejelser i virksomheden, søge råd og blive inspireret.[3] Der er ingen central styring af de enkelte grupper. De bestemmer selv, hvad der skal ske på møderne. Der kommer ofte foredragsholdere udefra, og der er besøg på virksomheder og studieture til udlandet.

"VL Døgnet" holdes en gang om året.[5] Der vil være indlæg fra ministre[6] I mange år var VL Døgnet, som navnet antyder, planlagt over et helt døgn. I 2014 blev dette princip brudt, da VL Døgnet blev forkortet til 12 timer. I 2015 havde selskabet 50 års jubilæum og det blev markeret i maj.

VL har i de senere år ekspanderet både nationalt og internationalt. Der er i dag 119 grupper,[7] heraf 19 i udlandet, og der er flere udenlandske grupper på vej. Medlemstallet er i dag over 3.800.[8]

Dansk Selskab for Virksomhedsledelse (VL) ledes af en bestyrelse. Jens Wittrup Willumsen er formand og sekretariatet ledes af direktør Ida Bratting Kongsted.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Pendanter til Bilderberg: Her er de andre elitenetværk i verden". dr.dk. 30. maj 2014. Hentet 6. maj 2018. 
  2. ^ Gruppeoversigt VL.dk.
  3. ^ a b VL: Om grupperne hentet d. 21/6-2012
  4. ^ VL: Medlemskab hentet d. 21/6-2012
  5. ^ VL: VL døgn Politiken hentet d. 21/6-2012
  6. ^ d. 10/3-2005 Ekspert: Ministre bør holde sig fra erhvervsklubber hentet 21/6-2012
  7. ^ VL: Gruppeoversigt hentet 21/6-2012
  8. ^ VL: Hvem er vi hentet d. 21/6-2012

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

LedelseStub
Denne artikel om ledelse i teori eller praksis er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.