VL-gruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

VL-grupper er en forkortelse for virksomhedsleder-grupper, som oprettes af Dansk Selskab for Virksomhedsledelse (VL). VL er et non-profit-netværk, som blev etableret i København den 3. maj 1965 af en gruppe danske topledere.

VL-grupperne er opbygget med 30-40 medlemmer i hver.[1] Medlemskab af en VL-gruppe kan kun ske ved invitation.[2] Medlemmerne af VL er virksomhedsledere, virksomhedsejere, politiske ledere, bestyrelsesmedlemmer og meningsdannere i dansk erhvervsliv.

Medlemmerne i en VL-gruppe mødes otte til 10 gange om året for at sparre og udveksle erfaringer.[1] Der er ingen central styring af de enkelte grupper, og mødernes indhold bestemmes individuelt i grupperne. Der kommer ofte foredragsholdere udefra, og der kan være besøg på virksomheder og studieture til udlandet.

"VL Døgnet" holdes en gang om året.[3] Der kan være indlæg fra ministre.[4] I mange år var VL Døgnet, som navnet antyder, planlagt over et helt døgn. I 2014 blev dette princip brudt, da VL Døgnet blev forkortet til 12 timer. I 2015 havde Selskabet 50 års jubilæum, og det blev markeret i maj.

VL har i de senere år ekspanderet både nationalt og internationalt. Der er i dag lidt over 100 grupper,[5] heraf ca. 15 i udlandet, og der er flere udenlandske grupper på vej. Medlemstallet er i dag over 3.800.[6]

Dansk Selskab for Virksomhedsledelse (VL) ledes af en bestyrelse.

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

VL-grupperne blev på grund af lukkethed tidligere kritiseret for at være en trussel mod demokratiet.[7] I dag er det dog muligt at se, hvem der er medlem på organisationens hjemmeside,[8] og flere medier dækker det årlige "VL Døgn".

Den sociale interaktion i VL-grupperne kan have et element af kammerateri i sig. Det stod klart allerede i 1993. Højst usædvanligt gav den tidligere storentreprenør Axel Juhl-Jørgensen dengang et indblik i den lukkede verden:

"Jeg har forretningsmæssige forbindelser med flere af de andre i gruppen. Og det er da klart, at vi taler forretninger, når vi efter middagen sidder en fire-fem stykker sammen. Det skal da ikke være nogen hemmelighed, at jeg for eksempel har haft en del med Københavns Havn at gøre. Og at det i den forbindelse jo har været nemt at komme i kontakt med havnedirektør Erik Schäfer i min gruppe. På samme måde har en af gruppemedlemmerne netop lejet sig ind i en af vores bygninger, og det var nok ikke sket, hvis ikke vi sad i gruppe sammen," sagde han om sit medlemskab af VL 23 i Magtens bog (Politikens Forlag). Generelt om VL-netværket gælder ifølge journalist Lars Halskov i samme bog: Både givtige ordrer og vennetjenester befordres af et VL-medlemskab.[9]

Desuden er Berlingske, Altinget og Mandag Morgens redaktører blevet kritiseret for at pleje tæt omgang med våbenindustriens repræsentanter (fra Terma og Weibel)  i VL-gruppe 1.[10][11]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ a b VL: Om grupperne hentet d. 21/6-2012
 2. ^ VL: Medlemskab
 3. ^ VL: VL døgn Arkiveret 28. januar 2011 hos Wayback Machine Politiken hentet d. 21/6-2012
 4. ^ d. 10/3-2005 Ekspert: Ministre bør holde sig fra erhvervsklubber hentet 21/6-2012
 5. ^ VL: Gruppeoversigt hentet 21/6-2012
 6. ^ VL: Hvem er vi hentet d. 21/6-2012
 7. ^ "Pendanter til Bilderberg: Her er de andre elitenetværk i verden". dr.dk. 30. maj 2014. Hentet 6. maj 2018.
 8. ^ Gruppeoversigt VL.dk.
 9. ^ Magtens bog, del 2, 4. Det magtfulde netværk (VL-grupperne) af Lars Halskov
 10. ^ https://www.eftertrykket.dk/2020/09/05/naar-journalistisk-indhold-afspejler-logevenners-interesser/
 11. ^ https://www.eftertrykket.dk/2020/09/23/lisbeth-knudsens-udfordring/

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

LedelseSpire
Denne artikel om ledelse i teori eller praksis er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.