VM i skak 1921

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Modstanderne i matchen om VM i skak 1921
Emanuel Lasker
Emanuel Lasker

Emanuel LaskerJosé Raúl Capablanca (1926)

Tyskland
Cuba
Cuba
Emanuel Lasker
Regerende verdensmester

(se dog nedenfor)
José Raúl Capablanca
Udfordrer

forsvarede titel i 1910 efter sejr på 8 – 0 (tre remis) i en match mod David Janowski.
Lasker opgav frivilligt titlen i 1920 men gik med til matchen pga. økonomiske problemer ovenpå 1. verdenskrig.[1]
havde fået titlen af Lasker i 1920, men ville ikke anerkende dette uden at spille om den[1].
52 år 32 år
Historisk rating ifølge Chessmetrics:
Ikke ratet pga. inaktivitet
Historisk rating ifølge Chessmetrics: 2822
(Nr. et i marts 1921)[2]

VM i skak 1921 var en match mellem den regerende mester, Emanuel Lasker fra Tyskland, og udfordreren José Raúl Capablanca fra Cuba, afviklet i Capablancas hjemby Havanna. Vinderen af matchen var den, der nåede først til otte sejre, dog med en begrænsning på 24 partier i alt. Lasker opgav efter fjorten partier, hvoraf Capablanca havde vundet de fire. På det tidspunkt var kravet til Lasker fem sejre på ti partier.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Lasker havde – med pauser, hvor han plejede sin karriere som matematiker – været dominerende i verdensskakken og siddet på verdensmestertitlen, siden han erobrede den fra Wilhelm Steinitz i 1894. Før matchen mod Capablanca lå hans seneste forsvar næsten 11 år tilbage – i slutningen af 1910, da han spillede og vandt en match imod David Janowski. Capablanca var den næste seriøse udfordrer, som meldte sig på banen, hvilket han gjorde i 1911, men først var der stor uenighed om matchbetingelserne og så kom 1. verdenskrig i vejen.

Lasker var inaktiv på skakområdet under store dele af krigen og spillede sin sidste turnering i januar 1918 – en mindre dobbeltrundet turnering mod Akiba Rubinstein, Siegbert Tarrasch og Carl Schlechter, som Lasker vandt med 4½ point ud af seks mulige.

I mellemtiden havde Capablanca vundet en stribe turneringssejre i USA, og efter krigen havde han vundet en match 5 – 0 mod den stærke serbiske spiller Borislav Kostić, som opgav at spille videre efter de første fem partier. Capablanca vandt også en turnering i Hastings, Storbritannien, som markerede sejren i krigen, med 10½ point ud af 11 mulige.

I januar 1920 blev der indgået en aftale om en match det efterfølgende år. Men et halvt år senere afgav Lasker sit verdensmesterskab til Capablanca uden kamp med henvisning til at skakverdenen ikke brød sig om de aftalte betingelser for matchen[3]. Capablanca – og resten af skakverdenen – accepterede dog ikke, at Lasker således "abdicerede" i stedet for at tage en match om titlen. Capablanca rejste endda til Europa med det ene formål at overtale Lasker til en match. Da der samtidigt blev rejst en pæn sum (20.000 dollars i præmiepenge) valgte Lasker at spille[3].

Lasker fastholdt, at han havde afgivet mesterskabet, og at han derfor var at betragte som udfordrer, men blev aldrig omtalt som sådan af skakpressen[3].

Matchregler[redigér | rediger kildetekst]

Lasker ønskede ikke at spille en langvarig match i det tropiske Cuba, så han havde stillet krav om en afgrænsning af matchen. Aftalen blev først til otte sejre, med en begrænsning på 24 partier.

Styrkeforholdet inden matchen[redigér | rediger kildetekst]

Lasker havde – med pauser, hvor han plejede sin karriere som matematiker – været dominerende i verdensskakken og siddet på verdensmestertitlen, siden han erobrede den fra Wilhelm Steinitz ved en match i 1894.

Hans seneste store triumf før matchen, lå dog syv år tilbage ved turneringen i Skt. Petersborg i 1914. Her havde Capablanca taget en tidlig føring, men Lasker kæmpede sig tilbage. Han skulle dog vinde i sidste runde mod netop Capablanca for at tage sejren i turneringen, hvilket han gjorde med et kendt parti. Lasker endte et halvt point foran Capablanca og de to var langt foran nr. tre Alexander Aljechin. Det var i øvrigt ved afslutningen af denne turnering at zar Nikolaj 2. af Rusland uddelte de første fem skakstormester-titler til de fem øverst placerede: Lasker, Capablanca, Aljechin, Siegbert Tarrasch og Frank Marshall.

Lasker havde ved matchens begyndelse været væk fra konkurrenceskak i tre år, mens Capablanca havde hentet topresultater. Desuden havde Capablanca en betydelig aldersfordel.

Endelig havde Lasker flere gange tilkendegivet, at det uanset resultatet ville blive hans sidste titelmatch. Det skrev han bl.a. til American Chess Bulletin[3].

Matchresultat[redigér | rediger kildetekst]

VM matchen Lasker-Capablanca, 1921
Parti Dato (1921) Hvid Sort Resultat I alt Lasker I alt Capablanca
1 15. marts Capablanca Lasker ½ – ½ ½ ½
2 17. marts Lasker Capablanca ½ – ½ 1 1
3 19. marts Capablanca Lasker ½ – ½
4 23. marts l Lasker Capablanca ½ – ½ 2 2
5 29. marts Capablanca Lasker 1 - 0 2 3
6 30. marts Lasker Capablanca ½ - ½
7 2. april Capablanca Lasker ½ – ½ 3 4
8 3. april Lasker Capablanca ½ – ½
9 6. april Capablanca Lasker ½ – ½ 4 5
10 8. april Lasker Capablanca 0 - 1 4 6
11 13. april Capablanca Lasker 1 - 0 4 7
12 16. april Lasker Capablanca ½ - ½
13 19. april Capablanca Lasker ½ – ½ 5 8
14 20. april Lasker Capablanca 0 - 1 5 9

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Infoboks uden skabelon
Denne artikel har en infoboks dannet af en tabel eller tilsvarende.