Valdemar 4. af Slesvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Valdemar Eriksøn (ca. 1262 – 1312) var som Valdemar 4. hertug af Sønderjylland.

Ved faderens, Erik Abelsøns, død 1272 var Valdemar kun ca. 10 år gammel, og i de følgende 10 år tilbageholdt Erik Klipping forleningen af Slesvig. Først på Danehoffet i 1283 tvang stormændene kongen til at forlene Valdemar med det.

Snart kom det dog atter til ufred mellem ham og kongen, og i 1285 blev Valdemar taget til fange, og han slap først ud næste år på ret hårde betingelser. Mange anså Valdemar for at være medskyldig i mordet på Erik Klipping (november 1286).

Dog turde enkedronning Agnes ikke andet end gøre Valdemar til formynder for den lille tronarving, Erik. Allerede i 1289 bristede tilliden mellem hende og Valdemar, og han sluttede sig åbenlyst sammen med den norske konge.

Valdemar fik dog ikke større succes, for han led et nederlag i Grønsund, og 1297 sluttede han forlig og opgav bl.a. sin fordring på Als. I de følgende år var Valdemars forhold til Erik Menved i det store og hele ret godt.

I 1288 fik Valdemar sin eneste legetime søn Erik, som blev hertug af Sønderjylland og far til Valdemar 3.