Vandløb med Aa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Engelberger Aa tobel

Aa fra Oldhøjtysk: Aha, dansk Aa, Schweizertysk: Aa i betydningen "Vand, Flod", afledt af det latinske aqua, som betyder vand, er betegnelsen i det dansk-tysk-nederlandske sprogområde for floder og bække. I det Bayern-østrigske alpe-område anvendes formen Ache.

Der findes også enkelte søer opkaldt efter floder med navnet Aa (se Aasee). De følgende er de vigtigste vandløb med dette navn: To floder i Letland, begge med udløb i Rigabugten, nær Riga, som er beliggende imellem dem; en flod i det nordlige Frankrig, med udløb i havet under Gravelines, og som kan besejles indtil St Omer; og en flod i Schweiz, i kantonerne Luzern og Aargau, som leder vand fra søerne Baldegger og Hallwiler ind i Aar. I Tyskland er der den Westphaliske Aa, som begynder sit løb i Teutoburgerskoven, og slutter sig til Werre ved Herford, Münster Aa, en biflod til Emsen, og andre.

dansk var Aa tidligere betegnelsen for flod/vandløb, men siden 1948 er det blevet skrevet å. Den angelsachsiske udgave af ordet var ea, som nu om dage skrives eau, men det optræder i dag kun i flodnavne, og hovedsagelig i områder af England, som var under indflydelse af dansk kultur. På svensk har formen å (aldrig Aa) altid været betegnelsen for en lille flod, som for eksempel Fyrisån, mens ordet älv er blevet brugt om større floder, såsom Dalälven.

Aa (vandløb) kan henvise til:

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Å (vandløb), liste over danske åer.