Vaniljesukker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Vanillesukker)
Gå til: navigation, søg

Vaniljesukker er sukker med tilsætning af vanilje. Det bruges som krydderi i bl.a. bagværker, fx vanillekranse, og desserter.

Men historien om vaniljesukkeret går langt tilbage.

I 1800-tallet brugte de adelige vaniljepulveret til at farve deres hår i en grålig tone. Dette for at symbolisere visdom. Gråt hår blev dengang anset som værende tegn på et rigt og værdigt liv fyldt med klogskab. Derfor bruger visse i dag talemåden "det grå guld", når vi refererer til den ældre generation.[Kilde mangler]

I 2010 blev denne tradition igen taget i brug, stadig for at symbolisere den ældre generation, men nu i forbindelse med at hylde personer, der runder 30 år og allerede er gift. Den oprindelige tradition er, at man, hvis man ikke er gift, får peber og derved bliver pebersvend/, men dette er nu taget skridtet videre, og derfor må man nu gøre opmærksom på en fødselars alder ved at drysse dem i håret med vaniljesukker.[Kilde mangler]Vaniljeplanten stammer fra Mexico og Guatemala, men dyrkes også i Indonesien, på Tahiti og Madagaskar. Uden for Amerika må planten bestøves manuelt, og det gør vaniljen kostbar.

Vaniljen har været et kendt krydderi i mange århundreder; aztekerne og mayaerne benyttede det bl.a. i deres kakaodrik.