Vanillesukker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Vanillesukker er i dag mest brugt som krydderi i bagværker fx vanillekranse.

Men historien om vanillesukkeret går langt tilbage.

I 1800-tallet brugte de adelige vanillepulveret til at farve deres hår i en grålig tone. Dette for at symbolisere visdom. Gråt hår blev dengang anset som værende tegn på et rigt, og værdigt liv fyldt med klogskab. Derfor bruger visse i dag talemåden "det grå guld", når vi referere til den ældre generation.

I 2010 blev denne tradition igen taget i brug. Denne gang blev den taget i brug, stadig for at symbolisere den ældre generation, dog blev den denne gang brugt i forbindelse med at hylde personer der runder 30 år, men som allerede er gift. Den oprindelige tradition er at man, hvis man ikke er gift, får peber og derved bliver pebersvend/, men dette er nu taget skridtet videre og derfor må man nu, gøre opmærksom på en fødselars alder, ved at drysse dem i håret med vanillesukker.

Vaniljeplanten stammer fra Mexico og Guatemala, men dyrkes også i Indonesien, på Tahiti og Madagaskar. Uden for Amerika må planten bestøves manuelt og det gør vaniljen kostbar. Vaniljen har været et kendt krydderi i mange århundreder; aztekerne og mayaerne benyttede det bl.a. i deres kakaodrik.