Varietet (botanik)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. mar 2013, 00:26 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 28 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q767728)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler botanik. Opslagsordet har også en anden betydning, se tilstrækkelig varietet.
Biologisk klassifikation

Domæne
Rige
Række / Division
Klasse
Orden
Familie
Tribus
Slægt
Art
Underart
Varietet

I botanikkens videnskabelige sprog er varietet et niveau under art: Derfor skal varieteter benævnes med et treleddet navn (se eksempler nedenfor). Normalt har varieteterne geografisk adskilte oprindelsessteder, der betyder, at de forskellige varieteter inden for samme art afviger tydeligt fra hinanden, når det drejer sig om udseendet. Derimod kan de let krydses indbyrdes og få levedygtigt og frugtbart afkom.

I et lidt mere dagligdags sprog kan en varietet, der er formere vegetativt, – i yderste konsekvens – bestå af ét enkelt individ ("kerneplanten"). I så fald bruger man ofte begrebet klon om de individer, der frembringes derfra.

Formelle krav

  • For plantedyrkere, der er underlagt UPOV-konventionen, er ordene "varietet" og "plantevarietet" begreber, der har gyldighed for domstolene i forbindelse med erstatningssager o.lign.
  • I det zoologiske fagsprog findes der kun ét officielt anerkendt niveau under art, nemlig underart. Ofte bruger man dog begreber som "form" eller "race".
  • I bakteriologisk fagsprog bruges "varietet" og "underart" i flæng.

Eksempler på varieteter

Forskellige varieteter af Bede. Man ser bl.a. Rødbede og rød Bladbede.

Se også