Varroa-mide

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Varroa-mide
Varroa Mite.jpg
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota (Eukaryoter)
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Arachnida (Spindlere)
Orden Parasitiformes
Underorden Mesostigmata
Familie Varroidae
Slægt Varroa
Art V. destructor
Videnskabeligt artsnavn
Varroa destructor
(Anderson & Trueman, 2000)
Hjælp til læsning af taksobokse

Varroamide er en snylter, der angriber honningbier, og som har forvoldt store vanskeligheder for biavlen siden den spredte sig til Europa og Nordamerika i 80'erne fra Asien. Uden indgreb overfor mideangreb fra biavleren kan bifamilier ikke overleve i Danmark. Der arbejdes på at fremavle biracer, der bedre modstår angreb fra Varroamiderne. I avlen indgår især indiske bier, som har evne til selv at befri sig for miderne.

Bekæmpelsesmetoder[redigér | rediger kildetekst]

Medicinsk behandling[redigér | rediger kildetekst]

Apivar er et godkendt håndkøbsmidel, med god virkning, der ikke efterlader rester i honning eller voks, hvis behandlingsfrist overholdes.

Mekanisk bekæmpelse[redigér | rediger kildetekst]

Drohnenpuppen mit Varroamilben 71a.jpg

Fjernelse af droneyngel. Varroamiderne angriber yngelen. På grund af dronelarvernes længere vækstperiode foretrækker miderne droneyngel. Biavleren kan tilskynde bierne til at bygge droneceller i en bestemt ramme, der kan være delt i tre felter. Biavleren fjerner vokstavlen med ung droneyngel fra et af de tre felter ca. en gang om ugen. Derved fjerner han også de Varroamider, der har angrebet droneyngelen.

Kemisk bekæmpelse[redigér | rediger kildetekst]

Biavleren kan bekæmpe miderne med kemiske stoffer, der er naturligt forekommende i biernes miljø. Myresyre kan tilføres bifamilien i nøje kontrollerede mængder i efteråret efter honninghøst. Dampene dræber miderne både på bierne og på yngelen, men kan også skade bierne, hvis mængden er for stor eller temperaturen for høj.

Mælkesyre er effektiv og skånsom, men kan ikke anvendes, når der er yngel, da mælkesyren ikke kan trænge gennem yngelens voksforsegling.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: